Decizia de achiziționare a unei pompe de căldură și fiabilitatea echipamentului

Prețul reprezintă o componentă de clasificare a pompelor de căldură. Eu consider că decizia privind achiziționarea unei pompe de căldură trebuie să țină cont și de fiabilitatea echipamentului și aceasta este determinata de calitatea subansamblelor utilizate.

fiabilitate pompa caldura

Ca exemplu doua pompe de caldura de acelasi tip (de exemplu apa-apa) si aceeasi putere termica (spre exemplu 18 kw), prima de fabricatie recunoscuta iar a doua made in China si negociata la un pret de 4 ori mai mic, dezvolta aproximativ aceeasi parametri functionali (putere termica, COP, energie electrica absorbita, s.a.m.d). Diferenta intre cele doua pompe de caldura apare in timp, deoarece probabilitatea de defectare la cea de a doua pompa de caldura este foarte mare (iar aceste defectiuni apar iarna, cand oprirea din functionare genereaza probleme majore), in timp ce la prima pompa de caldura probabilitatea de defectare este extrem de mica sau chiar inexistenta.

In acest caz, apare necesitatea de a face un compromis intre preturi foarte mari si preturi foarte mici pe baza urmatorului rationament:
– Evitand produsele cu preturi excesiv de mari, evitam plata inutila a brandului;
– Evitand preturile foarte mici evitam calitatea necorespunzatoare (stifturile).

Tendinte de care trebuie sa tinem cont la achizitionarea unei pompe de caldura

Pretul unei pompe de caldura reflecta in general calitatea.Din aceste motive s-a incetatenit in tehnica proverbul care spune „Si bun si ieftin nu se poate”.Un echipament tehnic poate fi ori bun ori ieftin, vorbind de extreme.Exista totusi o categorie de mijloc, care poate asigura un echilibru rational intre pret si calitate.
La acesta data, pe piata se manifesta urmatoarele tendinte de care trebuie sa tinem cont la achizitionarea unei pompe de caldura:
• Exista firme producatoare de pompe de caldura foarte recunoscute, catalogate drept branduri, la care in afara de pretul real al pompei de caldura se mai plateste si “brandul”, adica numele firmei, lucru utilizat frecvent si la autoturisme, la firnele de moda, de parfumuri, etc.Suma achitata in plus ca “taxa de brand” nu se reflecta in calitate, fiabilitate, etc. (nu pot da nume deoarece nu doresc sa fiu chemat pentru daune interese).
• Pentru a face fata ofensivei generate de politica mondiala de preturi, foarte multe firme, in special europene, si-au mutat productia de pompe de caldura in China, sub licenta. Mi s-a intamplat de multe ori ca la reparatia unor pompe de caldura de provenienta europeana, sa gasesc in interior, toate marcajele de pe cabluri si subansamble in limba chineza. Producatorii europeni se jura ca aceasta mutare a fabricatiei in China nu a afectat calitatea si fiabilitatea echipamentelor insa eu am constatat contrariul.
• Pompele de caldura fabricate in China au invadat planeta. Adevarul este ca in China se produc atat echipamente de foarte buna calitate cat si adevarate stifturi. Firma mea a montat multe pompe de caldura fabricate in China, in baza unui contract prin care firma mea a fost unic reprezentant in Romania a unei mari companii din China producatoare de pompe de caldura. Pe durata in care am importat si am montat pompe de caldura fabricate in China, am constatat ca in colaborarea cu firmele din China, daca ceri produse de calitate, le poti obtine, la preturi pe masura. Ceea ce este insa unic penbtru piata chineza este faptul ca daca incepi sa negociezi si ceri preturi tot mai mic, le poti obtine, lucru care nu se intampla pe celelalte piete. Eu m-am convins insa ca intotdeauna cand cumperi de pe piata chineza un echipament pentru care ai negociat un pret de 3-4 ori mai mic decat pe piata internationala, calitatea si fiabilitatea acestuia este in conformitate cu pretul.
• In ultimii ani, pe piata fabricantilor de pompe de caldura au aparut si producatori din Japonia si Coreea (de sud).acestia au preturi mai mici decat competitorii clasici (Germania, Suedia, USA, Canada) si ceva mai mari decat pompele de caldura chinezesti, prezentand insa un nivel dde calitate corespunzator pretului.
• In ultma perioada au aparut pe piata si producatori indigeni de pompe de caldura. O foarte mica parte dintre acestia au specialisti care au lucrat multi ani pentru firme straine producatoare de pompe de caldura, au experienta si cunosc foarte bine problemele, punand in vanzare pe piata pompe de caldura de calitate in intentia de a se face cat mai cunoscute si de a cuceri increderea cumparatorilor, dar exista si cateva firme romanesti care aduc subansamble de pompe de caldura din China, pentru a nu plati astfel TVA, si le asambleaza, intrand pe piata cu preturi foarte mici dar si calitate corespunzatoare pretului.
• Un mic studiu de piata privind preturile pompelor de caldura este prezentat in cele ce urmeaza:

Tipul pompei
de caldura
Putere termica
(Kw)
Pret
de vanzare
Pret per
kilowat termic
Fabricant
PDC aer apa EVI HISSER Model AS13S/L 13,5 14.744 1.092 China
PDC aer apa Midea MGC-F14Kw/SN1 16 16.845 1.053 China
PDC sol-apa HISSER BHP20B 19,5 20.064 1.029 China
PDC aer-apa EVI HOTJET  RSQNE2  20HC 19,6 27.740 1.415 China
PDC aer-apa IHAW Air Box 18,7 47.980 2.566 magazin on-line
PDC aer-apa IHAW Air Box 15,4 47.124 3.060 magazin on-line
PDC aer apa Zubadan 14 19.488 1.392 Japonia
PDC aer apa Zubadan 11 18.430 1.675 Japonia
PDC apa-apa NIBE 28 35.000 1.250 Suedia
PDC apa-apa NIBE 35 45.100 1.289 Suedia
PDC apa-apa NIBE 15 27.700 1.847 Suedia
PDC apa-apa NIBE 20 31.400 1.570 Suedia
PDC apa-apa NIBE 30 44.000 1.467 Suedia
PDC geotermala TEKWDHAQ14 14 kw 14 17.586 1.256 Korea
PDC geotermala TEKWDHAQ18 18 20.363 1.131 Korea
PDC geotermala TEKWDHAQ20 20 21.266 1.063 Korea
Pompa de caldura apa-apa ASG 18 4.500 250 Romania

Pentru cei care au rabdare sa caute si doresc sa cumpere o pompa de caldura foarte fiabila si la preturi rezonabile, recomand pompele de caldura romanesti, care cu putine exceptii satisfac urmatoarele conditii dorite de cumparator;
• Sunt cel mai bine adaptate conditiilor de functionare din tara noastra, in primul rand printr-un nivel mai ridicat si adaptat al protectiilor;
• Sunt realizate de specialisti cu o bogata experienta privind pompele de caldura de fabricatie europena si nu numai;
• In caz de defectiune, firma producatoare poate interveni imediat pentru reparare avand la dispozitie absolut toate piesele de schimb necesare, spre deosebire de pompele de caldura de fabricatie straina unde sosirea pieselor de schimb poate dura zile sau chiar saptaamani, situatie de neacceptat pe timp de iarna;
• Au preturi mult mai mici decat pompele similare de fabricatie straina;
• Receptivitatea si solicitudinea conducerii firmelor romanesti este foart emare avand in vedere dorinta acestora de a se face cat mai cunoscute pe piata si a capacita increderea cumparatorilor.
• De cele mai multe ori, prin parcurgerea siturilor firmelor romanesti producatoare de pompe de caldura se poate vedea care este gradul de satisfactie al cumparatorilor precum si experienta firmei.

Pompe de căldură noastre de căldură sunt rezultatul unei activități de peste 30 de ani în acest domeniu și al acumulării unei experiențe îndelungate privind montajul, repararea și service-ul pentru pompe de căldură fabricate de către marea majoritate a furnizorilor mondiali tradiționali, în baza contractelor de reprezentanță.