pompe de caldura asg
pompe de caldura asg

Pompe de căldură ASG

Pompa de caldura ASG este o pompa de caldura cu utilizare apa-apa (sau pompa de caldura cu utilizare sol-apa), caracterizata printr-un inalt grad de fiabilitate garantat de producator in baza componentelor de inalta calitate utilizate in constructia echipamentului.

O pompă de căldură apă – apă montată la un imobil din județul Ialomița. Realizează atât încălzirea imobilului cât și a bisericii învecinate. În interviu e poate vedea cât de simplă este amenajarea necesară funcționării pompei de căldură.
Acest tip de pompe de caldura sunt rezultatul unei activitati de peste 30 de ani in domeniul pompelor de caldura si al acumularii unei experiente indelungate privind montajul, repararea si
service-ul pompelor de caldura fabricate de multi din furnizorii mondiali traditionali, in baza contractelor de reprezentanta (vezi pag. intitulata: “Despre noi”). Pompa de caldura ASG este realizata in baza unei solicitari de brevet de inventie apartinand titularului de site.

Pompele de caldura ASG sunt caracterizate de cel mai performant si stabil COP, avand in vedere temperatura aproximativ constanta in jurul valorii de 11-14ᵒC, din panza de apa freatica de pe teritoriul Romaniei.

Pompele de caldura ASG utilizeaza cele mai performante electrocompresoare existente astazi pe piata, si cele mai performante tipuri de condensatoare brazate realizate din otel inoxidabil.Tabloul de comanda, contine toate protectiile necesare pentru protejarea integrala a electrocompresorului, isi semnalizeaza automat toti parametrii functionali iar in caz de avarie semnalizeaza tipul si locul avariei, pentru ca operatorul sa nu mai fie nevoit sa caute in manual. De asemenea exista protectie impotriva congelarii vaporizatorului sau a schimbarii succesiunii fazelor de alimentare.

Pompele noastre de caldura sunt confectionate in Romania si nu sunt aduse cu containerul pe vapor.

Sistemul de protectie asigurat de echipamentul pompelor de caldura ASG, protejeaza electrocompresorul impotriva tuturor situatiilor critice care i-ar putea afecta functionarea, inclusiv nisiparea putului forat ori defectarea in functionare a electropompei submersibile, scaderea nivelului sau a debitului de apa din putul forat, schimbarea succesiunii fazelor de alimentare, etc.In varianta BAZIC, pompele de caldura ASG pot fi programate si monitorizate local sau din orice camera a aceluiasi imobil (comanda radio sau cablu) iar in varianta SMART, monitorizarea si comanda poate fi executata si prin internet cu ajutorul unui calculator/laptop /telefon/ tableta.

In varianta SMART, parametrii de functionare sunt vizualizati si monitorizati si de furnizorul pompei de caldura (numai cu acordul scris al beneficiarului), pe durata garantiei, in scopul perfectionarii continue a sistemului de control in functionare pe perioada indelungata a echipamentelor. In varianta SMART, compresorul functioneaza cu turatie variabila prin echiparea tabloului de comanda cu covertizor de frecventa care piloteaza compresorul si pompa submersibila.Se asigura astfel un spor de putere prin marirea turatiei ca urmare a cresterii frecventei de alimentare a compresorului pe durata cat incalzirea imobilului necesita acest spor de putere termica si respectiv scaderea puterii atunci cand incalzirea imobilului necesita aceasta ajustare a puterii termice, pe perioada cand afara nu este foarte frig.Tot acest sistem realizeaza urmatoarele deziderate majore privind reducerea consumului de energie electrica, respectiv:
Asigura functionarea compresorului cu o turatie variabila generand astfel un consum de energie electrica mult mai reuds, in conformitate stricta cu necesitatea de incaizire a imobilului;
Reduce cu cca 70% numarul de porniri/opriri ale electrocompresorului asigurand astfel un consum de energie electrica mult mai mic decat in cazul functionarii cu turatie constanta, stiindu-se faptul ca la fiecare pornire, un electrocompresor care porneste in sarcina, poate absorbi si de pana la 10 ori curentul nominal;
Asigura porniri mult mai usoare din punct de vedere al curentului absorbit de electrocompresor;

Asigura o durata de functionare mult mai mare a electrocompresorului

VAPORIZATORUL pompei de caldura ASG este constituit dintr-un ansamblu de tevi din cupru de diferite dimensiuni, cu duze si compartimente pentru destinderea freonului, care au rolul de a asigura destinderea freonului lichid, vaporizarea si incalzirea acestuia folosind circuitul de apa provenit din putul forat sau din sistemul de circulatie subterana.
Putul forat din care se alimenteaza apa pentru incalzirea freonului in vaporizator, trebuie sa fie sapat pana la prima panza de apa freatica, (nu are importanta faptul ca apa este sau nu potabila) si trebuie sa fie capabil sa asigure un debit de:
40 litri apa/minut, pentru pompa de caldura ASG de 13 kw;
60 litri apa/minut, pentru pompa de caldura ASG de 18 kw.
80 litri apa/minut, pentru pompa de caldura ASG de 25 kw.

In cazul in care forajul pana la prima panza de apa freatica nu poate asigura acest debit, se va fora pana la urmatoarea panza de apa freatica.

Pentru a se evita formarea condensului pe durata functionarii, vaporizatorul pompei de caldura ASG este izolat termic.

Vaporizatorul are o forma de spirala cu diametrul de cca 1,6 metri.S-a adoptat aceasta forma speciala a vaporizatorului deoarece in cazul in care s-ar fi utilizat un schimbator de caldura in placi, acesta s-ar fi colmatat foarte repede din cauza depunerilor aflate in suspensie in apa provenita din putul forat. Forma elicoidala si constructia speciala a vaporizatorului a rezultat din conditia ca suprafetele interioare sa fie supuse in totalitate unui proces de autospalare fara posibilitate de acumulare, astfel incat sa fie foarte rezistent impotriva fenomenului de colmatare.In acest tip de vaporizator, fluxul de apa din putul forat, care constituie „sursa rece”, circula fara sicane si intoarceri, (cum se intampla in schimbatoarele de caldura in placi sau tubulare), astfel incat, apare fenomenul de autospalare datorita fluxului de apa, iar eventualele suspensii din apa, neavand posibilitatea de a stationa sunt antrenate de curentul de apa.
In vaporizator are loc atat destinderea freonului R407C cu schimbarea starii de agregare din faza lichida in faza gazoasa, (care genereaza o temperatura a vaporilor de freon de -43,5ᵒC), cat si incalzirea vaporilor de freon, pe baza energiei termice a apei din putul forat. In vaporizator, vaporii de freon avand temperatura de

-43,5ᵒC, rezultata in urma destinderii se incalzesc, acumuland astfel o cantitate foarte mare de energie termica, pe care o vor elibera, dupa comprimare, in condensator, odata cu schimbarea starii de agregare din faza gazoasa in faza lichida.

Primele pompe ASG care au fost testate aveau drept vaporizator un schimbator clasic de caldura in placi asa cum au mai toate pompele de caldura aflate astazi pe piata. Dupa teste de anduranta indelungate, utilizand apa luata direct din putul forat, care desi trecuta prin filtru contine o cantitate relativ mare de suspensii, a rezultat ca inlocuirea vaporizatorului clasic (schimbator de caldura in placi) cu aceasta forma de schimbator elicoidal asigura avataje majore in functionarea pompei de caldura, care face ca performantele acesteia sa nu poata fi egalate din urmatoarele motive:
1). Vaporizatorul elicoidal asigura o autospalare continua a circuitului de apa din interior, astfel incat eventualele particule aflate in suspensie, care au trecut de filtrul de la intrare nu pot colmata fiind antrenate de curentul de apa care nu prezinta intoarceri la 90⁰ sau la 180⁰. (care faciliteaza depunerile prin colmatare, asa cum se intampla in cazul utilizarii de schimbatoare de caldura in placi).
2).Ca o consecinta a performantei de a-si asigura autospalarea si de a fi astfel extrem de putin sensibil la colmatare, vaporizatorul elicoidal poate functiona in circuit direct cu apa din putul forat.La acest capitol esential se diferentiaza de vaporizatoarele constituite din schimbatoare de caldura clasice in placi, prin faptul ca evita pierderea de randament cauzata de necesitatea unui schimbator de caldura intermediar si astfel poate asigura o putere termica mult mai mare pentru acelasi debit de apa din putul forat, la aceeasi putere a compresorului.

Pentru a explica cele mentionate mai sus, specific faptul ca pompele de caldura apa-apa in circuit deschis la care m-am referit, (conform figurii de mai sus) care utilizeaza drept vaporizator un schimbator de caldura in placi, necesita pentru protectia impotriva colmatarii, un circuit intermediar (suplimentar fata de pompele de caldura ASG) pentru a prelua energia termica a apei din putul forat din circuitul primar, cu ajutorul schimbatorului de caldura suplimentar mentionat care este colmatabil si deci trebuie schimbat sau curatat periodic (ar putea fi numit „de sacrificiu”).

In aceste cazuri, vaporizatorul pompei de caldura utilizeaza circuitul intermediar inchis, in care o electropompa circula apa intre vaporizarul pompei de caldura si schimbatorul de caldura intermediar mentionat mai sus. In felul acesta, este preluata in mod indirect energia termica a apei din putul forat, prin schimbatorul de caldura intermediar, pentru a se preintampina colmatarea vaporizatorului pompei de caldura.Dezavantajele acestui sistem clasic, care sunt eliminate prin utilizarea vaporizatorului elicoidal sunt umatoarele:
In cazul vaporizatoarelor in placi, costul investitiei pentru achizitia pompei de caldura este mai mare deoarece este necesar un circuit suplimentar care inseamna un schimbator de caldura in plus, o electropompa in plus, tubulatura suplimentara, etc;

Conform celor de mai sus, in cazul vaporizatoarelor in placi apare un consum suplimentar de energie electrica pentru electropompa de circulatie a apei intre schimbatorul de caldura si vaporizator;

Cel mai important avantaj al vaporizatorului elicoidal este ca asigura un randament cu cca 40% mai mare comparativ cu situatia utilizarii unui schimbator de caldura intermediar conform celor detaliate mai sus.In consecinta daca acel schimbator de caldura intermediar care are un randament de transmitere a energiei termice intre cele 2 circuite de cca 60%, nu mai este necesar pentru pompa de caldura ASG,, rezulta ca este evitata implicit pierderea de 40% de randament generata de functionarea acelui schimbator de caldura intermediar.
Schimbatorul de caldura intermediar, joaca rolul de schimbator de caldura de sacrificiu, in sensul ca avand intoarceri ale fluxului de apa la 90⁰ si 180⁰, se va colmata din cand in cand si va trebui curatat sau daca nu se poate curata, va trebui schimbat.

Tabloul de comanda locala al pompei de caldura ASG, este conceput astfel incat sa opreasca functionarea pompei de caldura pentru orice incident care i-ar putea afecta integritatea si sa semnalizeze explicit cauza care a generat incidentul respectiv.Ciclurile termice de functionare ale pompei de caldura ASG in varianta BAZIC sunt pilotate cu ajutorul a 3 programatoare termice iar programul de incalzire al pompei de caldura poate fi programat cu ajutorul unui programator, care permite pana la 8 programe termice in fiecare zi a saptamanii.Acest programator care utilizeaza comanda radio sau comanda radio+cablu poate fi amplasat in oricare camera a imobilului beneficiarului.
In varianta SMART, programarea regimului de functionare al pompei de caldura precum si monitorizarea functionarii acesteia se poate realiza prin intermediul unei conexiuni la internet, cu ajutorul unui device (calculator/ tableta/laptop/telefon).

RECOMANDARI PENTRU EXECUTIA PUTULUI/PUTURILOR FORATE care trebuie sa asigure fluxul de apa necesar functionarii pompei de caldura.

Pentru asigurarea unui randament (COP) maxim, se recomanda ca putul forat de extractie pentru alimentarea cu apa a pompei de caldura ASG sa fie executat (daca imobilul este in constructie) chiar in camera tehnica in care urmeaza a fi amplasata pompa de caldura. Aceasta ar fi solutia optima. Daca acest lucru nu este posibil, atunci putul forat trebuie executat in exteriorul imobilului, cat mai aproape de peretele camerei tehnice in care urmeaza a fi amplasata pompa de caldura, astfel incat pe durata iernii, apa din putul forat sa ajunga la pompa de caldura fara a pierde din energia sa termica. Odata cu trecerea apei prin vaporizatorul pompei de caldura are loc o racire foarte puternica a acesteia.
Pentru evacuarea apei se poate utiliza instalatia de evacuare a apei pluviale sau menajere a imobilului sau daca aceasta nu exista este necesara executia unui al doilea put forat, la o distanta de minimum 20 m de primul, pentru introducerea apei in sol.

Modul de utilizare a pompei de caldura ASG pentru conditionare pe durata verii

Pe durata verii se poate asigura un regim de racire pasiva, cu un consum extrem de mic de energie electrica, utilizand numai apa din putul forat, trecuta in circuit printr-un ventilo-convector.

In cazul in care este necesara o racire accentuata, se poate utiliza pentru conditionare apa racita care iese din vaporizator, situatie in care pompa de caldura trebuie sa functioneze. In aceasta situatie, agentul termic de incalzire produs de pompa de caldura poate fi utilizat pentru a incalzi apa calda menajera, sau o piscina, etc.

Dacă ți-a fost de folos, distribuie această pagină să o vadă și prietenii tăi!