Tandemul de aur dintre pompa de căldură ASG și instalația fotovoltaică – solutia salvatoare impotriva cresterii galopante a pretului incalzirii imobilelor si nu numai, in contextul crizei energetice
Anul 2022 ne reaminteste in mod brutal de faptul ca pretul combustibililor fosili (in cazul actual este vorba despre gazele naturale), poate fi manipulat financiar astfel incat, peste noapte, pretul acestora sa explodeze, crescand impredictibil la valori ametitoarre.
Salvarea in acest caz, dar si solutia optima pentru viitor, o constituie incalzirea cu pompe de caldura in baza urmatoarelor doua argumente decisive:
1. Pompa de caldura asigura incalzirea imobilelor cu cele mai mici cheltuieli, fara efoct fizic, fara risc de noxe, intoxicari, incendii sau explozii, cu posibilitate de monitorizare, comanda si programare atat locala, cat si prin internet, cu ajutorul unui device, fara cheltuilei de mentenanta si supraveghere;
2. Incalzirea cu pompa de caldura, poate oferi premisele independentei fata de resursele energetice centralizate (gaze, energie electrica) deoarece in tandem cu o instalatie fotovoltaica, poate asigura independenta energetica totala, situatie in care beneficiarul nu mai este afectat sub nici o forma de cresterea pretului la gaze sau alti combustibili clasici sau de cresterea pretului la energie electrica. (Ideea consta in faptul ca daca un beneficiar dispune de o pompa de caldura, acesta are posibilitatea sa isi produca singur in urmatoarea etapa si energia electrica necesara functionarii acesteia, cu ajutorul unei instalatii fotovoltaice, in comparatie cu situatia in care daca beneficiarul are o centrala pe gaze sau lemne/peleti, nu isi poate produce singur gazele sau peletii/lemnele iar acestea devin pe zi ce trece tot mai scumpe si mai dificil de procurat)
Trei noutati in domeniu, extrem de favorabile pentru beneficiarii acestor sisteme sunt de natura sa incline definitiv balanta catre aceasta solutie. Aceste elemente de noutate sunt urmatoarele:
A. Modificarile recente ale legislatiei nationale, conform carora, orice prosumator are dreptul sa consume intreaga cantitate de energie injectata in sistem, este de natura sa restabileasca relatia de fair-play care in legislatia precedenta era incalcata prin pretul de cca trei ori mai mic cu care era evaluata energia electrica injectatata in sistem de catre prosumator fata de energia electrica consumata din sistem de catre acesta.
B. Aparitia noilor tipuri de baterii litiu-fier-fosfat (LiFePo4), care dispun de performante incomparabil mai mari (mult peste 300 Ah) dar si de o durata de viata care poate ajunge la 25 de ani, sunt cele mai convingatoare argumente pentru ca sistemele off-grid sa constituie o solutie extrem de economica pe termen mediu si lung dar si de protectie impotriva sarabandei necontrolate a preturilor energiei, asigurand totala independenta energetica.
C. Aceasta strategie de finantare a consumatoorilor casnici pentru achizitionarea si montarea sistemelor fotovoltaice este intens incurajata de programele de finantare europene si nationale dintre care multe sunt care deja sunt in curs de derulare si ele vor continua cel putin pana in anul 2027, fiind prevazute in strategiile europene si nationale de finantare.
Principalele elemente care trebuiesc avute in vedere de catre persoanele care doresc sa construiasca un imobil rezidential (si nu numai) pentru a inregistra cheltuieli minime privind incalzirea si prepararea apei calde pentru consumul menajer, sunt urmatoarele:
Orientarea imobilului, este foarte importanta. Trebuiesc evitate vitrajele si accesul catre zonele lipsite de radiatia solara. De preferat, pe cat posibil ar fi ca acestea sa fie catre sud si est.
Vitrajele excesive, chiar daca utilizeaza tehnologii performante, cu trei straturi de geam si argon, ar trebui evitate, pe cat posibil, pentru a impiedica pierderea caldurii prin radiatia nocturna dar si pierderile termce prin radiatie; Daca nu este posibil, acoperirea pe interior a acestora cu draperii care sa se traga noaptea automat, ar fi o solutie care mai imbunatateste situatia;
Prevederea unui widfang (se mai numeste popular antreu) la intrarea in imobil este de natura sa reduca foarte mult consumul energetic, impiedicand pierderile de caldura la intrarea in imobil pe timpul friguros.
Izolatia termica a imobilului reprezinta secretul de baza al reducerii cheltuielilor privind incalzirea imobilului. O izolatie termica corespunzatoare se considera a fi de la grosimi ale izolatorului de peste 15 cm. Izolatia puntilor termice si a soclilor pana la cca 50 cm sub nivelul solului imbunatateste performanta energetica a oricarui imobil.
Se recomanda ca inaltimea camerelor sa fie in limita a 2,5-2,7 metri, pentru a nu fi pregnant fenomenul de stratificare, care peste aceste valori, devine deranjant si necesita cantitati de caldura consummate suplimentar pentru asigurarea ambientului.
Sistemul de incalzire cel mai performant si cel mai fiabil al unui imobil il reprezinta sistemul de incalzire in pardoseala, care reclama o temperatura a agentului termic in limita a 33⁰C-35⁰C.
Sursa de caldura care asigura cele mai reduse cheltuieli privind incalzirea o reprezinta pompa de caldura apa-apa in circuit deschis sau in circuit inchis cu colector vertical. Acest tip de pompa de caldura, indiferent de fabricant, poate asigura coeficientul maxim de performanta si o putere termica constanta tot timpul anului, indiferent de temperatura exterioara. Dintre variantele de pompe de caldura apa-apa, se exclude varianta de pompa de caldura apa-apa in circuit inchis cu colector vertical, deoarece cheltuielile privind executarea bateriei de foraje pentru colectoarele verticale sunt uriase si sunt de 4-5 ori mai mari decat pretul pompei de caldura. In consecinta, solutia optima din punct de vedere al costului investitiei dar care asigura simultan cele mai reduse cheltuieli pentru incalzire si o putere termica constanta pe toata durata anului, indiferent de temperatura exterioara, o reprezinta pompa de caldura apa-apa in circuit deschis. Dintre variantele de pompe de caldura apa-apa in circuit deschis, existente pe piata, cea care s-a impus atat prin performantele superioare dar si prin pret, o reprezinta pompa de caldura ASG, fabricata in Romania.
Daca toate cele de mai sus sunt indeplinite, cheltuiala pentru incalzire va fi minim posibila si intreaga instalatie de incalzire va putea fi alimentata cu un sistem fotovoltaic de putere redusa. Utilizand ca sursa de incalzire pompa de caldura, un beneficiar are deja primul pas facut catre independenta energetica, cel de-al doilea pas constand in montarea si punerea in functiune a unui sistem fotovoltaic, on-grid saiu off-grid. Avand in vedere modificarile pe care le aduce noua legislatie in materie pe care le-am mentionat anterior, sistemul on-grid este cel mai rentabil, deoarece investitia este mult mai redusa ca valoare, deoarece acest sistem nu mai necesita baterii. In acest mod, prosumatorul isi va recupera pe durata friguroasa, energia electrica injectata in sistem pe durata verii si astfel cheltuielile totale pot fi extrem de reduse sau chiar nule.