George Mardare

Pompe de căldură ASG / George Mardare

george mardare

Numele meu este George Mardare, sunt de profesie (principală) inginer și pot spune că de peste 30 de ani pasiunea și activitatea mea s-a desfășurat doar în domeniul pompelor de căldură.

Prima pompă de căldură

Am început să mă ocup efectiv de pompele de căldură în perioada 1984 – 1986 când, în calitate de șef al serviciului mecano-energetic la FUPSICH (Fabrica de Utilaje și Piese de Schimb pentru Industria Chimică) din Focșani, am realizat o pompă de căldură de 1Gcal/h pe care am montat-o în fabrică.

La momentul respectiv, această realizare a generat un eveniment mediatic, motiv pentru care am prezentat lucrarea în cadrul CONFERINTEI ANUALE DE ENERGETICA ce s-a desfășurat la Brașov în anul 1986. Aceasta este cartea în care au fost prezentate toate lucrările susținute în cadrul conferinței.

george mardare

La acea dată eram privit foarte circumspect atunci când vorbeam despre pompe de căldură și nepoluare, temele mele predilecte. ERA MULT PREA DEVREME PENTRU ACESTEA. Apoi a venit revoluția …

In anul 1994 am înființat o firmă unde am desfășurat o activitate intensă privind importul, montajul și service-ul pentru pompe de caldură fabricate în special în Suedia și China, precum și montaj sisteme de încălzire în pardoseală, ventilație cu recuperare și panouri solare.

In paralel cu această activitate practică am căutat să-mi perfecționez și partea teoretică, obținând astfel dreptul de reprezentanță pe România pentru mai mulți furnizori mondiali de pompe de căldură de mare performanță. Din anul 1994 am realizat import, montaj, garanție și service pentru pompe de căldură fabricate în Europa și China (menționez pompele de căldură fabricate de firmele Octopus, Jifon și Nibe din Suedia, pompele firmei Shandong Lark Central Air Conditioner Co Ltd din China, etc).

Auditor energetic

În anul 2007, pentru a putea determina necesarul de căldură al oricărui tip de imobil în scopul unei dimensionări corecte bazate pe calcule termice, am obținut în urma participării la cursuri în cadrul facultății de construcții și a susținerii examenului CERTIFICATUL DE ATESTARE ca auditor energetic. Eram printe primii auditori-energetici din țară. Cu această ocazie, aș dori să subliniez din nou faptul că dimensionarea corectă a puterii necesare a unei pompe de căldură pentru un imobil se poate realiza numai în baza întocmirii unui certificat energetic utilizând un program de calcul specializat.

george mardare

Restul metodelor aproximative de determinare a puterii necesare sunt povești. Este ca și cum ai incerca să lovești cu o piatră sârma dintre doi stâlpi de telegraf. Ai două șanse: ori deasupra acesteia ori dedesubt. Extrem de rar poți lovi sârma. La fel este și cu dimensionarea pompelor de căldură pentru un imobil în lipsa unui certificat energetic.

Ulterior, în anul 2014, am participat din nou la cursurile facultății de mecatronică din București.

george mardare

În urma susținerii examenului am obținut reatestarea ca auditor energetic pentru clădiri.

george mardare

Colaborări externe

Am montat, o bună perioadă de timp, pompe de căldură importate din China. Cele mai multe erau de la firma Shandong Lark Central Air Conditioner Co Ltd al cărei reprezentant sunt pe piața din România.

george mardare

Colaborarea cu aceasta firmă s-a redus foarte mult în ultima perioadă datorită faptului că nu am fost mulțumit de fiabilitatea componentelor utilizate în fabricația pompelor de căldură. Au fost perioade de timp în care eram practic copleșit de numărul mare de intervenții și reparații soldate cu schimbări de piese și subansamble. Lucrul cel mai dureros pentru mine era însă modul în care mă priveau beneficiarii atunci când mă anunțau că din nou sunt probleme în funcționare. Din nefericire, problemele la pompele de căldură apăreau atunci când situația era cea mai dramatică posibil, adică iarna. Diferențele mari de preț între pompele din China și cele europene sau americane, îi făceau pe mulți beneficiari să își asume riscul achiziționării pe cele din China, deși de fiecare dată eu i-am informat privind posibilitatea reală de a avea probleme în exploatare.

Un furnizor de elită pentru pompele de căldură, cu care am lucrat și mai colaborez din când în când este concernul suedez NIBE.

george mardare

După mai multe traininguri în țară și mai ales în Suedia, chiar la concernul NIBE, am obținut certificatul de depanator NIBE pentru România. În baza acestui certificat sunt autorizat de concernul NIBE să pot efectua reparații la pompele de căldură NIBE montate pe teritoriul României, să asigur service și montaj pentru aceste pompe de căldură.

george mardare

Nu am excelat în colaborarea cu acest concern deoarece pompele lor de căldură sunt extrem de complexe, cu un numar foarte mare de programe automate, de o calitate excepțională dar și un preț pe măsură care, din nefericire, îi îndepărtează pe cei mai mulți potențiali beneficiari. De-a lungul timpului am răspuns la unele solicitări privind efectuarea de reparații la pompe de căldură Nibe, în special pe zona București.

Cele mai intense colaborări le-am avut și le am cu fabricile din Suedia – respectiv cu Octopus și Jifon AB. Cele două tipuri de pompe de căldură le promovez de mulți ani pe siturile mele www.pompedecalduraoctopus.ro si www.pompedecaldurajifon.ro. Merg destul de des la aceste doua firme din Suedia pentru traininguri și pentru însușirea noilor tehnici și proceduri.

george mardare

Pentru aceste două tipuri de pompe de căldură sunt unic reprezentant pentru România, în sensul că sunt singura persoana împuternicită de fabricant să asigur în România următoarele:
– importul pompelor de căldură din Suedia;
– montaj și punere în funcțiune;
– garanție și service pe durata garanției;
– instruire pentru alte firme sau operatori persoane fizice care doresc să devină instalatori de pompe de căldură Octopus și Jifon.

george mardare

Pompele de căldură produse de firmele Octopus (mai ales Jifon AB) din Suedia sunt fabricate numai din subansamble de maxima fiabilitate și prezintă raport ridicat preț – calitate.

După cum se cunoaște, suedezii sunt considerați pionierii pompelor de căldură în sensul că ei au fost primii care le-au produs și utilizat. Nivelul de utilizare al pompelor de căldură în Suedia depășește în prezent 80%.

Este unanim recunoscut faptul că pompele de căldură suedeze sunt fabricate după cele mai dure standarde, fapt care le conferă o poziție de top în privința calității și fiabilității, un fel de „mercedesuri” în lumea pompelor de căldură, dacă îmi este permis să mă exprim astfel.

De departe, în topul pompelor de căldură pe primul loc se află pompele de căldură Jifon, care utilizează numai componente aparținând celor mai recunoscute branduri. Astfel electrocompresorul, (care constituie singurul echipament motric din cadrul pompei de căldură fiind singurul echipament cu uzură de mișcare și cu rol determinant în ceea ce privește fiabilitatea pompei de căldură), este tip Danfoss, original USA, cel mai fiabil (și mai scump) existent astăzi pe piața mondială. „The best of the best” cum se spune despre acesta. Condensatorul este Alpha Laval, original Suedia – ocupă primul loc pe linia brandurilor privind schimbătoarele de căldură iar computerul de bord este comandă specială tot de la firma Danfoss (a fost creat de firma Danfoss la comanda Jifon AB Suedia – care este unicul proprietar și utilizator al softului).

Jifon a mers atât de mult în detaliul calității încât până și șuruburile și saibele sunt inoxidabile.

Am făcut aceste cateva precizări deoarece un număr extrem de mare dintre firmele europene de prestigiu, chiar din Germania și Austria, nu mai vorbim de restul, (nu dau exemple concrete deoarece nu doresc să fiu chemat în instanță pentru daune interese), care comercializează pompe de căldură fabricate sub licență în China sau Taiwan. Foarte mulți dintre cei care ca și mine repară foarte des pompe de căldură cunosc faptul că sunt enorm de multe tipuri de pompe de căldură europene pe care, când le demontezi, te lovești peste tot de înscrisuri chinezești – pe cabluri, pe piesele electronice, pe electrocompresor, etc. De asemenea, extrem de multe din firmele europene de relativ prestigiu care fabrică pompe de căldură utilizează, din motive de preț, compresoare de origine îndoielnică fabricate în țări cu manoperă extrem de ieftină.

Având în vedere faptul că pompele de căldură „coabiteaza” în modul cel mai fericit cu sistemele de încălzire în pardoseală, am participat la cursuri și am prezentat lucrări la sesiunile de lucru și cursurile de instruire organizate de către firma Rehau.

george mardare

Este locul în care trebuie să subliniez încă o dată că pompele de căldură ofera randamentul maxim într-un sistem în care încălzirea imobilului se realizează numai cu instalații de încălzire în pardoseală. In lucrările pe care le-am executat cu propria firmă am utilizat numai țeavă pentru încălzire în pardoseală cu diametrul de 20 mm și pasul de 100 mm. Cu astfel de instalații se poate obține în interior, temperatura dorită chiar și în cazul în care o parte din pardoseală este acoperită cu mobilier.

Un alt aspect extrem de important îl reprezintă sistemele de ventilație. Datorită unei lipse de cultură tehnică, cei mai mulți beneficari de imobile rezidențiale cad în una din cele două extreme: ori nu instalează în imobil nici un fel de ventilație (situație care este cel mai des întâlnită) ori instalează o ventilație fără recuperare energetică (situație în care aruncă afară până la 45% din căldura produsă în imobil).

Pompe de căldură create de mine în BAZA UNUI BREVET DE INVENȚIE PROPRIU

După 30 de ani de montaj, service, reparații ale unor pompe de căldură fabricate de producători externi (China, USA, Austria, Germania, Suedia etc.) și sute de ore de studiu în acest domeniu a venit ziua în care am decis să creez propria pompă de căldură.

Pompele de căldură pe care le produc respectă în primul rând dezideratul calității în scopul garantării fiabilității. Ca o concluzie generală a activităii pe care am desfășurat-o în cei 30 de ani de activitate în care am montat și reparat foarte multe tipuri de pompe de căldură aș putea spune că pentru fiecare tip de pompă de căldură în parte randamentul de funcționare (COP-coeficientul de performanță) este extrem de puțin diferit de la fabricant la fabricant. Cu alte cuvinte, în aceleași condiții de lucru (temperatura exterioară, vânt, umiditate,etc), COP-ul unei pompe de căldură aer – apă fabricate, de exemplu, în China diferă foarte puțin COP-ul unei pompe de căldură aer – apă fabricate în oricare altă țară sau firmă, fiind determinat de însăși fenomenul fizic și diagrama de lucru. Ceea ce le diferențiază însă foarte mult este calitatea și fiabilitatea componentelor, nivelul de protecții, de automatizare, etc.

Din acest motiv, la pompele de căldură fabricate de mine utilizez numai componente de top din punct de vedere al calității și fiabilității, și repere electrice numai de la firme și branduri consacrate și recunoscute pentru calitatea pieselor. Am decis sa procedez în acest mod deoarece în toți acești ani am constatat ca întotdeauna se aplică următoarea deviză: Și bun și ieftin nu există sau nu s-a inventat încă.

Alte brevete de invenție și diplome de studiu

Activitatea mea a cuprins în timp și alte domenii în care am reușit să produc performanță. Unul dintre aceste domenii îl reprezintă domeniul separării hidrocarburilor și a oricăror două sau mai multe substanțe lichide cu greutați specifice diferite și constante dielectrice diferite. Astfel, în urma testărilor și cercetării în domeniu, am creat un echipament cu care am obținut brevetul de invenție nr.88325 intitulat: ”Instalație pentru separarea hidrocarburilor din apa de santina”, care este utilizat pe nave maritime în scopul satisfacerii condițiilor internaționale de nepoluare IMO și MARPOL. Echipamentul a fost testat înainte de brevetare pe standul internațional al Facultății de construcții nave din Galați.

După primirea brevetului de mai sus, cu aplicativitate strictă în domeniul naval, am extins ceretarea în domeniul separării substanțelor lichide prin sisteme electrostatice și separate pe plafoane de taler și am realizat un echipament care a fost brevetat și testat la sondele petroliere din zona Zemes, în nordul Moldovei, în scopul depoluării batalurilor. Acest echipament și procedeu a făcut obiectul brevetului meu de invenție nr.92163 intitulat: ”Procedeu și instalație pentru separarea a doua substanțe lichide nemiscibile cu greutăți specifice diferite și constante dielectrice diferite”.

Acest brevet de invenție și echipamentul creat de mine poate asigura depoluarea petrolieră a porturilor, a mareelor negre rezultate ca urmare a naufragiului petrolierelor, a batalurilor în vederea redării terenului pentru agricultură, etc. Menționez de asemenea, că o comandă de 20 buc de astfel de separatoare a fost executată și livrată de mine, prin fabrica la care lucram (FUPSICH Focșani) ca șef al serviciului mecano-energetic, către compexul de sonde Moinești, iar la testări a participat ministrul de atunci al industriei petroliere și directori a mai multe complexe petroliere din țară, ocazie cu care au fost încheiate documente privind rezultatele foarte bune obținute în urma testelor de depoluare a unui batal din localiatate Zemes. Apoi a venit revoluția.

george mardare

george mardare

george mardare

Cererea de soluții pentru depoluarea petrolieră în cadrul industriei chimice din care făcea parte și fabrica unde lucram (Fabrica de Utilaje și Piese de Schimb pentru Industria Chimică – pe scurt FUPSICh Focșani) era tot mai mare iar soluțiile brevetate de mine, care utilizau separarea electrostatică și acumularea pe plafoane de taler erau atât de noi încat în așa numita “puritate de brevet”, adică în analiza efectuată de OSIM pentru acordarea brevetului, acest brevet a fost comparat cu alte brevete tot ale mele, deoarece la momentul respectiv nu mai erau înregistrate în cele 22 state care participau la OSIM brevete cu procedee similare întrucât însuși procedeul era nou pe plan mondial.

Astfel, prin perfecționarea echipamentului am obținut un nou brevet de invenție nr.97241 intitulat: ”Procedeu și instalație pentru separarea a două substanțe lichide nemiscibile cu greutăți specific diferite”. Un echipament fabricat sub acest brevet a fost vândut de fabrica la care lucram către Combinatul Chimic Râmnicu Valcea unde o echipă făcea teste pentru separarea zirconiului la centrala nucleară de la Cernavodă.

Pe măsură ce soluționam problemele depoluării petroliere mă confruntam cu o problemă foarte veche la care nu se găsise o soluție convenabilă – spargerea emulsiilor de petrol care sunt extrem de stabile fiind constituite dintr-o particulă solidă înconjurată de un nor sferic foarte stabil de particule micoscopice de apă și petrol. Am testat foarte multe metode, inclusiv metode magnetice și în cele din urmă am reușit să creez un echipament, brevetând soluția și echipamentul, conform brevetului de invenție nr.98238 intitulat: ”Procedeu și instalație pentru dezemulsionarea și separarea amestecurilor și emulsiilor de apă și petrol”

Ultimul și cel mai performant echipament pe care l-am creat și l-am brevetat în scopul depoluării petroliere a făcut obiectul brevetului de inventie nr.99141 intitulat: ”Procedeu și instalație pentru separatea a două substanțe lichide nemiscibile, cu greutăți specifice și constante dielectrice diferite”

Acest echipament poate fi utilizat cu success pentru orice fel de depoluare petrolieră în principal dar nu mumai în sensul că pot fi separate oricare doua substanțe care îndeplinesc condițiile de a avea constante dielectrice diferite și greutăți specifice diferite. Pentru un astfel de echipament am avut o comandă, nefinalizată însă din cauza revoluției, pentru Combinatul Râmnicu Vâlcea, în scopul testării pentru depoluare de oxizi de mercur. După revoluție, s-au dus pe apa sâmbetei și fabrica unde am lucrat și Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea și tot …

In fabrica unde am lucrat ca șef al serviciului mecano-energetic se confecționau schimbătoare de căldură ignitubulare pentru industria chimică. Datorită faptului că plăcile ignitubutare erau confecționate din oțeluri înalt aliate acestea nu erau sudabile și în consecință fixarea țevilor în plăcile ignitubulare se realiza prin mandrinare, un procedeu manual, extrem de solicitant care dura cca o oră și chiar mai mult pentru o singură țeavă, care era extrudată în placa tubulara. Era un fel de manivela la care invartea muncitorul, pe axul careia erau amplasate niste bile cilindrice de rulment, care la fiecare invartitura, avansau cateva sutimi de mm si extrudau teava de otel in placa tubulară. Dura săptămâni întregi până când un schimbător de căldură era finalizat.

Pentru soluționarea acestei probleme am realizat și brevetat un echipament de mandrinare cu amplificator hidraulic cu ajutorul căruia mandrinarea unei țevi dura cca 6 secunde. Brevetul respectiv are nr.99245 si este intitulat:” Instalație de mandrinare”.

george mardare

george mardare

george mardare

Am constatat de-a lungul timpului că pentru a putea conduce activitatea firmei, doar cunoștințele de inginer sunt insuficiente. Deoarece relațiile interumane dar mai ales relațiile cu instituțiile de stat impun cunoștințe diverse, dar în primul rând cunoștințe bancare, cunoștințe de legislație iar mai nou, pentru a putea aplica pe proiecte europene, sunt necesare cunoștințe în această direcție.

In consecință, am urmat timp de 4 ani cursurile facultății de drept din cadrul universității “Gheorghe Cristea” din București și am obținut licența în drept, apoi am dat examen de avocat și mi-am deschis cabinet de avocatură, conform celor anexate mai jos:

george mardare

george mardare

george mardare

george mardare

Datorită faptului că am importat pompele de căldură din China, Suedia, Germania, Canada, etc a trebuit să cunosc mai multe lucruri despre legislația bancară internațională, mai ales datorită unor probleme mai complicate pe care le-am întâmpinat în perioada în care făceam import de pompe de căldură din China. Pentru a putea fi competent în soluționarea problemelor bancare generate de importurile firmei am urmat timp de un an și jumatate cursurile de master ale universității Gheorghe Cristea din București și în final am absolvit examenul de master în relații financiar bancare internaționale.

Ultima provocare a fost generată de faptul că am fost angajat mai bine de 9 ani la Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est Brăila unde, în calitate de manager de proiect, am efectuat monitorizarea implementării proiectelor europene în județul Vrancea. Cu această ocazie am participat la numeroase traininguri și sesiuni organizate de MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), dar am simțit lipsa unei documentări de fundament în ceea ce privește managementul fondurilor europene. In consecință, am urmat timp de 2 ani cursurile Universității Spiru Haret din Brașov și am absolvit examenul de master obținand astfel diploma de master în managementul proiectelor europene.

Intre timp am urmat cursurile, am susținut examenele și am obținut și certificatele de evaluator proprietăți imobiliare și evaluator bunuri mobile.

george mardare

george mardare

george mardare

george mardare

Singurele momente în care nu mă simt bine sunt sărbătorile, când totă lumea chefuiește, se distrează, etc. In acele momente în care simt că îmi lipsește obiectul muncii, trebuie să găsesc ceva de demontat prin casă, o mică automatizare, orice combinație tehnică, a cărei realizare să-mi ofere și mie satisfacția jocului, deoarece și oamenii adulți simt nevoia să se joace.