Tipuri uzuale de pompe de caldura.In ordinea descrescatoare a asigurarii coeficientului de performanta (COP), pompele de caldura pot fi:
1). Pompe de caldura apa-apa
1.1). Pompele de caldura apa-apa in circuit deschis
Denumite si „REGINELE POMPELOR DE CALDURA”, aceste pompe de caldura ofera cele mai performante rezultate care constau intr-un coeficient de performanta (COP) maxim (mai mare de 5) si foarte stabil pe toata durata anului, indiferent de temperatura exterioara. Pentru un randament optim se recomanda ca putul forat de absorbtie sa fie realizat chiar in camera tehnica in care urmeaza a fi montata pompa de caldura. Pentru un imobil dat, pompa de caldura apa-apa in circuit deschis necesita compresorul cu cea mai mica putere instalata deci cea mai redusa cheltuiala de investitie. Dintre pompele de caldura apa-apa in circuit deschis, cea mai performanta este considerata a fi pompa de caldura ASG, o pompa de caldura cu un design original, intr-o constructie futurista cu elemente de noutate absoluta.(detalii pe www.pompe de caldura ASG.ro)
Referitor la executia puturilor forate se fac urmatoarele precizari:
1). Puturile forate trebuie realizate pana la prima panza de apa freatica. Nu are importanta faprtul ca de cele mai multe ori aceasta apa nu este potabila, deoarece va fi utilizata numai de pompa de caldura. Esential este ca putul de amsorbtie sa asigure debitul de apa necesar, in caz contrar se foreaza pana la urmatoarea panza de apa freatica. Daca imobilul dispune de instalatie de canalizare (exclus fosa septica), apa urmeaza a fi deversata in respectiva instalatie de canalizare (pluviala sau menajera).
In cazul in care imobilul nu dispune de instalatie de canalizare, este necesara si realizarea celui de al doilea put forat, pentru deversare, in aceleasi conditii ca si primul.
Din nefericire, nu toate zonele din tara dispun de panza de apa freatica care sa permita utilizarea pompelor de caldura apa apa in circuit deschis.In zonele respective, unde nu exist apanza de apa fretica, se pot utiliza pompele de caldura apa-apa in circuit inchis. Aceste pompe de caldura au un coeficient de performanta mai mic si usor variabil in functie de temperatura exterioara, comparativ cu pompele de caldura apa apa in circuit deschis .(COPiarna = aprox 3-4).Dezavantajul acestor pompe de caldura costa in faptul ca necesita realizarea mai multor puturi forate de adancime mare (peste 100m) in care se amplaseaza serpentina colectoare. Lungimea serpentinei trebuie sa fie de aprox 35ml/kw, adica la o pompa de caldura de 25 kw termici de exemplu, lungimea sepentinei ar trebui sa fie de aprox 875 ml, ceea ce s-ar traduce ca posibilitate de executie in realizarea a 7 puturi forate la adancimea de 125 m fiecare. Toate aceste lucrari, inclusiv costul serpentinei colectoare ridica foarte mult pretul total al lucrarii.
Aflate pe locul 3 din punct de vedere al asigurarii coeficientului de performanta pe durata timpului rece, pompele de caldura sol-apa sunt in fapt tot pompe de caldura apa-apa in circuit inchis, la care serpentina/serpentinele colectoare sunt amplasate orizontal, intr-un sant cu adancimea de 1-2,5 m.
Lungimea totata a serpentinei se calculeaza la aprox 50ml/kw, ceea ce inseamna ca pentru o pompa de caldura cu puterea termica de 25kw, luata ca exemplu, este neecsar un colector cu lungimea de 1250ml, adica un sant cu lungimea de 1250 ml in care se amplaseaza serpentina/serpentinele colectoare cu lungimea totala de 1250ml. Si in acest caz, valoarea lucrarii este foarte mare tinand cont de volumul urias de pamant care trebuie excavat si ulterior reamplasat dupa pozitionarea colectorului. Acest tip de pompe de caldura prezinta un coeficient de performanta (COP), de cca 2,5-3 pe durata temperaturilor scazute, coeficientul de performanta si implicit puterea termica a pompei de caldura de acest tip fiind influentata de temperatura exterioara, in sensul ca pompa de caldura ofera o putere termica din ce in ce mai scazuta, cu cat afara este mai frig.
Amplasarea acestui tip de pompa de caldura necesita o suprafata mare de teren, pe care beneficiarul pompei de caldura trebuie sa o aiba in proprietate in imediata vecinatate a imobilului.
Prin serpentina colectoare circula apa gliconata sau saramura, cu ajutorul unei electropompe de circulatie.Nu conteaza daca planul de amplasare al serpentinei colectoare este orizontal sau inclinat.
La astuparea serpentinei colectoare trebuie avuta mare grija ca teava colectoare sa nu fie sparta sau strangulata de eventuali bulgari mari de pamant sau de pietre, care in cadere pot sparge colectorul.
Aceste pompe de caldura pot fi construite in varianta cu/fara ventilator la vaporizator. Sunt caracterizate decel mai mic coeficient de performanta (COP) pe duratasezonului rece si foarte rece. Mai mult, coeficientul deperformanta al acestor pompe de caldura este variabil, fiind puternic influentat de temperatura exterioara.
La temperaturi foarte scazute, coeficientul de performanta al acestor pompe de caldura poate sa scada pana la 1,6.
Pentru a se evita montarea unor electrocompresoarede putere mare, care ar putea asigura necesarul de caldura al unui imobil pe durata temperaturilor foartescazute, constructorii acestor pompe de caldura, le doteaza cu rezistente electrice „de ajutor”, cu rolul de asuplini necesarul de puteretermica in perioadele cu temperaturi foarte scazute.
Aceste rezistente lucreaza cu un coeficient de performanta de 0,98, adica ofera energie termic (caldura) pentru imobil la un pret de peste 5 ori mai mare decat caldura oferita de o pompa de caldura apa-apa in circuit deschis.
In consecinta pompele de caldura aer-apa se utilizeaza numai in locatiile in care:
1) Nu exista panza de apa freatica sau aceasta nu este accesibila;
2) Beneficiarul nu detine o suprafata de teren suficient de mare pentru amplasarea de colectoare verticale pentru
3) varianta de pompa de caldura apa-apa in circuit inchis sau colectoare orizontale, pentru varianta de pompa de caldura sol-apa.
Aceste pompe de caldura genereaza cele mai mari cheltuieli de incalzire. In fapt, cheltuielile de incalzire generate de consumul deenergie electrica sunt invers proportionale cu valoarea coeficientului de performanta (COP) al pompei de caldura.
Pentru „indulcirea” prezentarii, producatorii acestor pompe de caldura au „inventat” coeficientul de performanta mediu, care reprezinta media coeficientilor pe durata anului, si arata „mai bine”
4). Pompele de caldura aer-aer
In aceasta categorie intra clasicele instalatii de conditionare
5). Pompele de caldura apa-aer (pompe de caldura reversibile pe bucla de apa).
Aceste pompe de caldura se utilizeaza pentru conditionarea aerului (incalzire/racire) in complexele comerciale.Pompele sunt alimentate printr-o bucla de apa cu apa cu temperatura de 25 grade Celsius si produc aer cald/rece in functie de programare.