Pompele de căldură ASG sunt protejate împotriva incidentelor relativ frecvente în România

Foarte multe pompe de caldura se deterioreaza la aparitia unui incident relativ frecvent in Romania. Pompele de caldura ASG sunt protejate.

In decursul a 30 de ani de cand montez pompe de caldura in Romania, cel mai frecvent incident cu care m-am confrunat si care uneori a cauzat avarierea compresoarelor pompelor de caldura a fost generat de schimbarea succesiunii fazelor de alimentare, ca urmare a unei reparatii efectuate pe reteua de alimentare cu energie electrica in amontele tabloului de comanda al pompei de caldura.

Foarte multe din tipurile de pompe de caldura montate de firma mea, in special de fabricatie Suedia, Germania, Canada, Italia si chiar China nu aveau protectie impotriva schimbarii succesiunii fazelor de alimentare, din simplul motiv ca in tarile de provenienta este imposibil chiar si de imaginat ca se poate intampla acest lucru, datorita atat calificarii electricienilor care realizeaza interventiile la reteaua de energie electrica din tarile respective dar mai ales datorita sistemelor de monitorizare a succesiunii fazelor pe retea, care nu permit punerea sub tensiune cu succesiune inversata.

La noi, situatia este ca in jungla. Totul est eposibil. Se suie unchiul electricianu’ la stalp, (sau la transformator) face reparatia si apoi, minune….Sunt trei cabluri…cum le conecteaza ? Cum o fi, bineinteles. Trei au fost inainte, trei a conectat dupa reparatie, care este problema ?

Chestia cu succesiunea fazelor, urmeaza sa o afle peste 50 de ani… daca mai apuca…

De sisteme de retea pentru a impiedica conectarea cu o succesiune a fazelor eronata, ce sa mai vorbim….poate se va introduce si la noi…peste 100 de ani… poate…

In aceste conditii, mi s-a intamplat frecvent ca sa fiu chemat la diversi beneficiari carora le-am montat pompe de caldura, pentru ca erau probleme la compresor, producea un zgomot anormal..etc.

Unele compresoare s-au ars…. Romania…. Chiar in orase precum Lepsa, Buftea, etc…

Nu vreau sa mentionez aici ce catastrofe se pot intampla in industrie (care industrie ?) din acest motiv. De exemplu la un pod rulant sau la o macara un astfel de incident ar face ca la actionarea comenzii de ridicare, sarcina de fapt sa coboare peste oameni …

Pentru a evita complet aceasta situatie si pentru a face ca pompele de caldura ASG sa ignore complet acest incident de incultura energetica, tabloul de comanda al pompelor de caldura ASG a fost dotat cu un sistem care detecteaza automat schimbarea succesiunii fazelor de alimentare in amontele tabloului de comanda si instant, schimba fazele de alimentare pentru a pastra succesiunea corecta a fazelor.

Asa ca… electricienii bezmetici care nu au auzit in viata lor de obligatia imperioasa de a pastra succesiunea fazelor dupa efectuarea unei reparatii pe reteua de alimentare cu energie electrica isi pot exersa nestingheriti prostia fara a afecta pompele de caldura ASG.