Pompele de caldura ASG, o noua tehnologie cu performante superioare pompelor de caldura

Odata cu scumpirea combustibililor clasici dar mai ales datorita crizei tot mai acute de timp cu care ne confruntam, tot mai multi romani “descopera” avantajele incontestabile ale utilizarii pompelor de caldura. Este extrem de apreciabil faptul ca foarte multi romani incearca si multi reusesc sa se documenteze destul de consistent cu privire la acest sistem de incalzire a locuintelor si de preparare a apei calde pentru consumul menajer. Pe acesr site am postat multe articole cu privire la pompele de caldura si la estimarea costurilor privind functionarea pompelor de caldura si nu voi insista in acest articol asupra detaliilor referioare la costuri, deoarece pe situl meu am multe inregistrari video realizate la clienti carora le-am montat pompe de caldura ASG si care explica pe larg in acele filmari, ce cheltuieli de incalzire au realizat, care sunt timpii de functionare ai pompelor de caldura ASG si altele.

pompe caldura asg

As dori insa sa subliniez un aspect esential privind alegerea pompelor de caldura si ma refer la tipul pompei de caldura, avand drept unic criteriu nivelul costurilor privind incalzirea, cu mentiunea ca pe situl meu am dezbatut pe larg acest subiect, pe baza de diagrame si tabele omologate.

Ca si idee generala privind alegerea pompelor de caldura trebuiesc retinute doua aspecte si anume:

PRIMUL ASPECT:
1) O pompa de caldura va functiona cu un coeficient de performanta (COP) cu atat mai mare, cu cat sursa rece de la care se alimenteaza are o temperatura mai mare.
Analizand acest aspect pe timp de iarna, pentru ca atunci avem cu atat mai multa nevoie de pompa de caldura cu cat afara este mai frig, (sa presupunem ca afara sunt -15⁰C), sursa rece de la care se alimenteaza o pompa de caldura va fi urmatoarea:
A). La pompele de caldura aer-apa, sursa rece o reprezinta aerul exterior, cu temperatura de -15⁰C, iar cu aceasta sursa rece, pompa de caldura poate dezvolta un COP de cca 1,6-2, adica la fiecare kw de energie electrica consumat de la retea, va produce cca 1,6-2 kw termici;
B). La pompele de caldura sol-apa cu colectoare orizontale, la temperatura exterioara de -15⁰C, sursa rece, respectiv apa cu etilen glicool sau saramura va avea o temperatura de cca, 2- 4⁰C iar cu aceasta sursa rece, pompa de caldura poate dezvolta un COP de cca 1,8-2,5 adica la fiecare kw de energie electrica consumat de la retea, va produce cca 1,8-2,5 kw termici;
C). La pompele de caldura apa-apa in circuit deschis sau la pompele de caldura sol-apa cu colectoare verticale, sursa rece, are o temperatura cuprinsa intre 13-16⁰C, indiferent de temperatura exterioara, fapt care asigura pompei de caldura realizarea unui COP de peste 5,5 ceea ce inseamna ca la fiecare kw de energie electrica consumat de la retea, pompa de caldura va produce peste 5,5 kw termici.

Concluzia este urmatoarea:
O pompa de caldura aer-apa va genera la temperatura considerata, cheltuieli de incalzire de peste 3 ori mai mari decat o pompa de caldura apa-apa in circuit deschis;

O pompa de caldura sol-apa cu colectoare orizontale va genera la temperatura considerata cheltuiei de incalzire de peste 2 ori mai mari decat o pompa de caldura apa-apa in circuit deschis.

AL DOILEA ASPECT:
2) O pompa de caldura va genera cheltuieli cu atat mai mici cu cat temperatura pe care trebuie sa o asigure agentului de incalzire este mai mica.

Altfel spus, orice pompa de caldura, functioneaza cu un COP cu atat mai mare cu cat temperatura agentului termic pe care trebuie sa il produca este mai mica. Astfel, pentru un imobil dotat cu calorifere, pompa de caldura va trebui sa produca agent termic la temperatura de 55⁰C, pentru un imobil dotat cu ventilo-convectoare, pompa de caldura va trebui sa produca agent cu tenmperatura de cca 45⁰C iar pentru sistemul de incalzire in pardoseala, agentul termic produs ar trebui sa aibă cca 35⁰C.

Pe situl meu am detaliat aceste aspecte cu valori concrete si tabele omologate. In acest articol doresc numai sa subliniez ca pompa de caldura va asigura cheltuieli minime de incalzire pentru un imobil dotat cu sistem de incalzire in pardoseala, urmat in ordinea cresterii cheltuielilor de incalzire de un imobil dotat cu ventilo-convectoare si in final, cu cheltuieli si mai mari la un imobil dotat cu calorifere.

Situatia se poate ameliora, daca se mareste suprafata caloriferelor sau se inlocuiesc caloriferele cu ventilo-convectoare.

Deci pana la aceasta etapa am dorit sa demonstrez faptul ca cele mai mici cheltuieli de incalzire (si preparare apa calda pentru consum menajer) se obtin cu pompele de caldura apa-apa in circuit deschis, cu conditia ca imobilul sa aibă sistem de incalzire in pardoseala. Dupa cum am mentionat si pe situl meu, daca beneficiarul tine cont de sfaturile mele privind realizarea sistemului de incalzire in pardoseala si izolarea termica a imobilului, pompa de caldura ASG, ii va asigura cheltuieli sub 1leu/mp/luna in lunile de iarna.

Analizand pompele de cadura apa-apa in circuit deschis, se poate afirma cu certitudine ca indiferent de fabricat, acestea asigura cel mai mare COP si implicit cele mai mici cheltuieli privind incalzirea si includ aici si pompele de caldura fabricate in China, care au inundat piata europeana.

Pentru a decide o alegere intre pompele de caldura apa-apa in circuit deschis, singurul criteriu serios in afara de pret il reprezinta fiabilitatea si spun acest lucru deoarece in ciuda nenumaratelor avantaje oferite de aceste pompe de caldura, respectiv un COP maxim si mai ales extrem de stabil, independent de temperatura exterioara, aceste pompe de caldura au si un „calcai al lui Ahile”, adica un element foarte sensibil care le afecteaza fiabilitatea.

Este vorba de schimbatorul de caldura (vaporizatorul) care colecteaza energia termica din apa extrasa din putul forat. Acesta este supus unui proces foarte intens de colmatare ca urmare a impuritatilor si duritatii apei din panza freatica. Pentru a evita acest aspect, toate pompele de caldura apa-apa in circuit deschis, sunt echipate cu un schimbator de caldura suplimentara, de scarificiu, care se schimba la cca 2 ani si care lucreaza ca interfata de lucru cu apa din putul forat pentru a proteja de colmatare vaporizatorul pompei de caldura. Dejavantajul acestui sistem consta in primul rand in cheltuielile implicate de acest schimbator de caldura de sacrificiu si de inlocuirea lui periodica, dar si de faptul ce el reduce din valoarea COP al pompei de caldura.

Tocmai acest neajuns il rezolva pompele de caldura ASG, in sensul ca ele sunt dotate cu un vaporizator, in conceptie originala, brevetat, care are sistem de autospalare si nu se poate colmata, dar care asiguran si o prelucrare termdinamica superioara a freonului cu temperaturi de subracire a condensului si supraincalzire a vaporilor de freon care nu pot fi realizare de vaporizatoarele clasice, fapt care ii asigura un COP net superior, tradus in cheltuieli foarte mici de functionare.

Drd ing George Mardare
Mobil 0766.215.842