Acest tip de pompe de caldura sunt rezultatul unei activitati de peste 30 de ani in domeniul pompelor de caldura si al acumularii unei experiente indelungate privind montajul, repararea si service-ul pompelor de caldura fabricate de multi din furnizorii mondiali traditionali, in baza contractelor de reprezentanta. Pompa de caldura ASG este realizata in baza unei solicitari de brevet de inventie apartinand titularului de site.
Pompele de caldura ASG sunt caracterizate de cel mai performant si stabil COP, avand in vedere temperatura aproximativ constanta in jurul valorii de 13-14ᵒC, din panza de apa freatica de pe teritoriul Romaniei.
Pompele de caldura ASG utilizeaza cele mai performante electrocompresoare existente astazi pe piata, si cele mai performante tipuri de condensatoare brazate realizate din otel inoxidabil. Tabloul de comanda, contine toate protectiile necesare pentru protejarea integrala a electrocompresorului, isi semnalizeaza automat toti parametrii functionali iar in caz de avarie semnalizeaza tipul si locul avariei, pentru ca operatorul sa nu mai fie nevoit sa caute in manual. De asemenea exista protectie impotriva congelarii vaporizatorului sau a schimbarii succesiunii fazelor de alimentare.
VAPORIZATORUL pompei de caldura ASG este constituit dintr-un ansamblu de tevi din cupru de diferite dimensiuni, cu duze si compartimente pentru destinderea freonului, care au rolul de a asigura destinderea freonului lichid si incalzirea acestuia folosind circuitul de apa obtinut din putul forat sau din sistemul de circulatie subterana.
Vaporizatorul are o forma de spirala cu diametrul de cca 1,6 metri.S-a adoptat aceasta forma speciala a vaporizatorului deoarece in cazul in care s-ar fi utilizat un schimbator de caldura in placi, acesta s-ar fi colmatat foarte repede din cauza depunerilor aflate in suspensie in apa provenita din putul forat. Forma elicoidala si constructia speciala a vaporizatorului a rezultat din conditia ca suprafetele interioare sa fie supuse in totalitate unui proces de autospalare fara posibilitate de acumulare, astfel incat sa fie foarte rezistent impotriva fenomenului de colmatare.In acest tip de vaporizator, fluxul de apa din putul forat, care constituie „sursa rece”, circula fara sicane si intoarceri, (cum se intampla in schimbatoarele de caldura in placi sau tubulare), astfel incat, apare fenomenul de autospalare datorita fluxului de apa, iar eventualele suspensii din apa, neavand posibilitatea de a stationa sunt antrenate de curentul de apa.
In vaporizator are loc atat destinderea freonului R407C cu schimbarea starii de agregare din faza lichida in faza gazoasa, care genereaza o temperatura a vaporilor de freon de -43,5ᵒC, cat si incalzirea vaporilor de freon, pe baza energiei termice a apei din putul forat. In vaporizator, vaporii de freon avand temperatura de -43,5⁰C, rezultata in urma destinderii se incalzesc, acumuland astfel o cantitate foarte mare de energie termica, pe care o vor elibera, dupa comprimare, in condensator, odata cu schimbarea starii de agregare din faza gazoasa in faza lichida. Primele pompe ASG care au fost testate aveau drept vaporizator un schimbator clasic de caldura in placi asa cum au mai toate pompele de caldura aflate astazi pe piata. Dupa teste de anduranta indelungate, a rezultat ca inlocuirea vaporizatorului clasic (schimbator de caldura in placi) cu aceasta forma de schimbator elicoidal asigura avataje majore in functionarea pompei de caldura, care face ca performantele acesteia sa nu poata fi egalate din urmatoarele motive:
1) Vaporizatorul elicoidal asigura o autospalare continua a circuitului de apa din interior, astfel incat eventualele particule aflate in suspensie, care au trecut de filtrul de la intrare nu pot colmata fiind antrenate de curentul de apa care nu prezinta intoarceri la 90⁰ sau la 180⁰. (care faciliteaza depunerile prin colmatare, asa cum se intampla in cazul utilizarii de schimbatoare de caldura in placi).
2) Ca o consecinta a performantei de a-si asigura autospalarea si de a fi astfel extrem de putin sensibil la colmatare, vaporizatorul elicoidal poate functiona in circuit direct cu apa din putul forat.La acest capitol esential se diferentiaza de vaporizatoarele constituite din schimbatoare de caldura clasice in placi, prin faptul ca evita pierderea de randament cauzata de necesitatea unui schimbator de caldura intermediar si astfel poate asigura o putere termica mult mai mare pentru acelasi debit de apa din putul forat, la aceeasi putere a compresorului.
Pentru a detalia cele mentionate mai sus, m-am referit la faptul ca pompele de caldura apa-apa la care m-am referit, (conform figurii de mai sus) care utilizeaza drept vaporizator un schimbator de caldura in placi, necesita pentru protectia impotriva colmatrii, un circuit intermediar pentru a prelua energia termica a apei din putul forat, adica au un circuit suplimentar in care apa din putul forat trece printr-un schimbator de caldura in placi intermediar, care este colmatabil si deci trebuie schimbat sau curatat periodic, iar vaporizatorul pompei de caldura utilizeaza circuitul intermediar inchis, in care o electropompa circula apa intre vaporizarul pompei de caldura si schimbatorul de caldura intermediar mentionat mai sus.
In felul acesta, este preluata in mod indirect energia termica a apei din putul forat, prin schimbatorul de caldura intermediar, pentru a se preintampina colmatarea vaporizatorului pompei de caldura.Dezajantajele acestui sistem clasic, care sunt eliminate prin utilizarea vaporizatorului elicoidal sunt umatoarele:
• Costul investitiei este mai mare deoarece este necesar un circuit suplimentar care inseamna un schimbator de caldura in plus, o electropompa in plus, tubulatura suplimentara, etc;
• Energie electrica consumata in plus de electropompa de circulatie a apei intre schimbatorul de caldura si vaporizator;
• Cel mai important avantaj al vaporizatorului elicoidal este ca asigura un randament cu cca 40% mai mare comparativ cu situatia utilizarii unui schimbator de caldura intermediar conform celor mentionate mai sus.In consecinta daca acel schimbator de caldura intermediar care are un randament de transmitere a energiei termice intre cele 2 circuite de cca 60%, nu mai este necasar, rezulta ca este evitata implicit pierderea de 40% de randament generata de functionarea acelui schimbator de caldura intermediar.
• Schimbatorul de caldura intermediar, joaca rolul de schimbator de caldura de sacrificiu, in sensul ca avand intoarceri ale fluxului de apa la 90⁰ si 180⁰, se va colmata din cand in cand si va trebui curatat sau daca nu se poate curata, va trebui schimbat.