De ce este importantă analiza termică a unui imobil pentru alegerea unei pompe de căldură

Colaborarea nostră va începe cu analiza termică a imobilului dvs în baza întocmirii de către noi a unui certificat energetic și stabilirea soluției optime de pompă de căldură.

certificat energetic imobile

CERTIFICATUL ENERGETIC reprezinta singura analiza termica stiintifica a imobilului dvs, care se intocmeste de catre un auditor energetic autorizat, in baza unui program special destinat acestui scop, care ruleaza pe un computer.

Orice alt mod de aproximare a necesarului termo-energetic al imobilului, facut cu formule empirice, este poveste de adormit copiii in sensul ca rezultatul nu poate fi decat foarte departe de adevar.

Certificatul energetic se intocmeste in baza L372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, care a fost ulterior completata si modificata prin L159/2013. De mentionat este si faptul ca din data de 19 iulie 2013, nici o tranzactie imobiliara (vanzare-cumparare sau inchiriere) de cladiri nu se poate face fara a se intocmi in prelabil un certificat energetic.

Programul de calcul pe computer al certificatului energetic tine cont in principal de toate elementele constructive ale imobilului si de comportamentul termic al acestor componente, (pereti, plansee, vitraje, punti termice, izolatie termica) de inertia termica a imobilului, de coeficientul de compactitate determinat de dimensiunile geometrice, de amplasamentul geografic si local, de nivelul de umbrire, de sistemul de ventilatie, de radiatia nocturna, de toate componentele instalatiei electrice, de elementele instalatiei sanitare, de tipul tamplariei si multe multe alte elemente caracteristce ale constructiei.

Ca sa generez o imagine despre volumul de analiza termica, va pot spune ca proiectul pentru examenul de auditor energetic l-am facut asa cum cere regulamentul de concurs, prin calcul manual fara program pe calculator si a insumat 320 de pagini de calcul, exceptand plansele. Am detaliat acest easpecte pentru a putea sugera cat mai bine faptul ca CERTIFICATUL ENERGETIC este un calcul tehnic de mare anvergura, care analizeaza minutios si extrem de precis din punct de vedere termotehnic, comportamentul unui imobil.

Ca si exemplificare, puteti vedea mai jos, un certificat energetic intocmit pentru un imobil de dimensiuni mai mari, cu suprafata utila de 442,25 mp si o arie construita de 482 mp, avand un volul interior al cladirii de 1769 mp.

Dupa cum se vede in imagine, certificatul energetic incadreaza cladirea intr-un clasament international de eficienta energetica, care ulterior va fi utilizat pentru impozitare progresiva conform normelor europene.(in cazul de fata, imobilul a fost incadrat in clasa D de eficienta energetica).In viitorul foarte apropiat impozitarea imobilelor va fi facuta ca si la autoturisme in functie de gradul de poluare respectiv in functie de clasa de eficienta energetica in care se incadreaza.

analiza termică a unui imobil

analiza termică a unui imobil

Rezultatele certificatului energetic alaturat, care ne intereseaza sunt urmatoarele:
– Consumul anual unitar de energie pentru incalzire este de 313,21 kwh/mp/an;
– Consumul anual unitar de energie pentru preparare apa calda de consum este de 12,91 kwh/mp/an;
– Consumul anual unitar de energie pentru iluminat este de 6,06 kwh/mp/an;  Indicele de emisii echivalent CO2 est ede 81,18 kgCO/mp/an;

CONCLUZII:
Din certificatul energetic rezulta ca aria utila a imobilului este de 442,25 mp iar necesarul anual de energie pentru incalzire este de 313,21 kwh/mp/an.
In consecinta calculul pretului incalzirii cu pompa de caldura ASG este extrem de simplu astfel:
1. Necesarul anual de energie termica pentru incalzirea imobilului, in baza certificatului energetic este de:
313,21 kwh/mp/an x 442,25 mp = 138.517,1225 kw termici
2. Stiind ca pompa de caldura apa-apa are un COP mediu de 5, rezulta care va fi numarul anual de kilowati energie electrica consumati de pompa de caldura pentru a incalzi imobilul respectiv: 138.517,1225 : 5 = 27.703,42 Kw energie electrica anual

3. Stiind ca pretul unui kilowat de energie electrica este de aproximativ 0,48 lei, rezulta care va fi cheltuiala anuala pentru incalzirea imobilului respectiv: 27.703,42 x 0,48 = 13.297,64 lei/an. Este o suma considerabila, care are in vedere 2 aspecte, respectiv:
– Suprafata incalzita este foarte mare, respectiv 442 mp;
– Din incadrarea energetica rezulta ca imobilul are pierderi termice foarte mari (clasa D este complet neacceptabila) o izolatie termica foarte deficitara si din acest motiv se poate observa (a se vedea pe certificatul energetic) faptul ca scopul elaborarii certificatului energetic este pentru reabilitare energetica.

Ce inseamna incadrare in clasa A pe certificatul energetic? Inseamna ca prin masuri constructive, (izolatia termica a peretilor si planseelor, schimbarea tamplariei cu una performanta, utilizarea unui sistem de incalzire performant, izolarea soclilor, izolarea corespunzatoare a puntilor termice, etc) a fost imbunatatit comportamentul energetic al imobilului astfel incat au fost reduse piederile energetice pana la un prag maxim admis de incadrarea in clasa A a certificatului energetic, care este de max 125kwh/mp/an.

In consecinta, cheltuielile de incalzire pentru imobilul luat ca exemplu, dupa finalizarea operatiunilor de reabilitare energetica devin urmatoarele:

4. Necesarul anual de energie termica pentru incalzirea imobilului dupa rerabilitare energetica si incadrare in clasa energetica A prin certificat energetic: 125 kwh/mp/an x 442,25 mp = 55.281,25 kw termici;

5. Consumul anual de energie electrica al pompei de caldura pentru a incalzi imobilul respectiv dupa reabilitare energetica: 55.281,25 kw : 5 = 11.056,25 kw

6. Costul anual al incalzirii imobilului cu pompa de caldura dupa reabilitarea energetica va fi de: 11.056,25 kw x 0,48 = 5.307 lei.

CONCLUZIE: Prin reabilitare energetica, costul incalzirii imobilului luat ca exemplu a scazut de la 13.297,64 lei/an, in faza initiala, la 5.307 lei dupa reabilitare energetica, adica de 2,5 ori.

Observatie: COP al pompei de caldura este cel din exemplul de calcul in cazul utilizarii sistemului de incalzire in pardoseala pentru care temperatura agentului de incalzire este de max 35⁰C. In cazul utilizarii de ventilo-convectoare, care necesita o temperatura a agentului de incalzire de cca 45⁰C, COP al pompei de caldura scade la cca 4,5 iar in cazul caloriferelor, care reclama o temperatura a agentului de incalzire de min 50⁰C, COP al pompei de caldura este de aprox 3,6. Datorita acestor considerente, se recomanda utilizarea sistemului de incalzire in pardoseala.