Cum se poate aprecia coeficientul de performanță al unei pompe de căldură

Pompele de caldura aer-apa si sol-apa prezinta un coeficient de performanta variabil in functie de temperatura exterioara in sensul ca acest coeficient de performanta dar si puterea termica oferita de aceste tipuri de pompe de caldura se reduc cu atat mai mult cu cat afara este mai frig.

Din acest motiv, pompele de caldura aer-apa sau sol-apa se monteaza preponderent in zonele unde nu exista panza de apa freatica sau acolo unde aceasta este la adancime foarte mare.

In consecinta in restul cazurilor se prefera pompele de caldura apa-apa datorita urmatoarelor avantaje pe care le prezinta pe durata sezonului rece, atunci cand imobilul are nevoie de cea mai mare cantitate de caldura pentru incalzire si preparare apa calda de consum:
1). Ofera cel mai mare COP in functionare, datorita faptului ca “sursa rece” utilizata are cea mai mare temperatura;
2). Pentru o anumita putere electrica instalata acest tip de pompe de caldura ofera cea mai mare putere termica, deci implicit cea mai ieftina energie termica;
3).Puterea termica (si COP) oferita de acest tip de pompa de caldura este constanta in timp, nu depinde de temperatura exterioara, nici macar de anotimp dari depinde numai de temperatura apei din putul forat.

Din aceste motive determinante, vom analiza in continuare numai cazul pompelor de caldura apa-apa in circuit deschis (cu put forat).

Din capitolul intitulat “comentarii despre COP”, a rezultat ca cele doua conditii care ofera o valoare cat mai mare a COP sunt urmatoarele:

“Sursa rece” sa aibe o temperatura cat mai mare.

In cazul pompelor de caldura apa-apa in circuit deschis (cu put forat), temperatura apei din panza freatica pe care am intalnit-o pe tot teritoriul Romaniei unde am montat pompe de caldura apa-apa cu put forat a fost intre 12-14ᵒC. Este o temperatura superioara Suediei de exemplu (unde am participat la multe cursuri privind pompele de caldura suedeze, in calitate de unic reprezentant al lor in Romania). In Suedia si in tarile nordice temperatura apei din panza freatica este in jurul valorii de 10ᵒC si din acest motiv normativul european EN 14511 obliga pompele de caldura la testari avand „sursa rece” cu temperatura de 10ᵒC.Putem concluziona ca temperatura “sursei reci” pe teritoriul Romaniei este o temperatura care permite (in situatia in care este indeplinita si CONDITIA nr.2) obtinerea unui COP in jurul valorii de 5.Altfel spus, temperatura “sursei reci “ apa din panza freatica, pe teritoriul Romaniei se poate considera mai favorabila pentru obtinerea unui COP peste 5 comparativ cu tarile nordice ale Europei.

Diferenta dintre temperatura agentului termic se temperatura “sursei reci” trebuie sa fie minima

Daca imobilul dvs se poate incalzi cu agent termic avand temperatura de 35ᵒC, puteti considera ca va incadrati si in adoua conditie pentru obtinerea de catre pompa dv de caldura apa-apa in circuit deschis a unui COP in jurul valorii de 5.(si chiar putin peste acesta valoare).Acest lucru este posibil numai daca aveti instalatie de incalzire in pardoseala, care utilizeaza teava de incalzire in pardoseala cu diametrul de 20×2 mm si pasul nu mai mare de 100 mm.Daca insa instalatia dvs de incalzire in pardoseala utilizeaza teava cu diametrul de 18mm sau si mai rau de 16mm, iar pasul este mai mare de 100mm fiind deci de 150 sau si mai rau 200 mm, atunci temperatura agentului termic cu care veti putea asigura incalzirea imobilului in perioadele foarte reci nu va mai fi de 35ᵒC si va urca la 40ᵒC sau chiar 45ᵒC, caz in care va scade drastic atat COP cat si puterea termica oferita de pompa de caldura.

Ca sa puteti afla exact care este valoarea COP si a puterii termice a pompei dvs de caldura apa-apa in circuit deschis, puteti verifica acest lucru in cartea tehnica a pompei de caldura.