Am citit pe forumuri despre multe cazuri in care unii beneficiari de pompe de caldura se plang de faptul ca pompa de caldura nu este capabila sa incalzeasca imobilul. Aceasta situatie poate fi generata de doua cauze si anume:
1. Pompa de caldura nu a fost corect dimensionata, adica nu a fost aleasa pompa cu puterea termica necesara;
2. Pompa de caldura nu produce puterea termica la care s-a angajat fabricantul / instalatorul.
Problema pe car dorim sa o clarificam in cadrul acestui capitol este urmatoarea:
Vine instalatorul, ne monteaza o pompa de caldura, despre care ne spune ca va produce un anumit numar de kilowati termici, sa presupunem ca 15 kw termici, dupa care instalatorul isi termina montajul si pleaca, iar clientul constata ca in casa este frig si isi pune intrebarile:
– Oare cati kilowati termici produce de fapt pompa mea de caldura de nu reuseste sa incalzesca imobilul ?
– Cum as putea sa verific daca pompa de caldura care mi s-a montat produce efectiv energia termica la care s-a angajat vanzatorul?
Pentru pompele de caldura ASG pe care noi vi le montam, nu se pune aceast aproblema deoarece noi va montam la cerere si un contor de energie termica, cu ajutorul caruia puteti verifica in orice moment care este eneriga termica produsa de pompa de caldura instant si cumulat pe o anumita perioada de timp pe care dvs o setati. In acest mod, puteti fi siguri ca pompa de caldura montata isi indeplineste parametrii la care s-a anagjat vanzatorul si veti avea posibilitatea de a controla cantitatea de energie termica consumata, la fel cum controlati cantitatea de energie electrica consumata cu ajutorul contorului de energie electrica.
De asemenea, mai puteti vedea debitul de agent termic care trece prin pompa de caldura, temperatura de intrare a agentului termic in pompa de caldura si temperatura de iesire a agentului termic din pompa de caldura. In acest mod veti sti in permanenta daca puterea termica la care s-a angajat fabricantul/instalatorul este intr-adevar produsa de pompa de caldura, dar si cantitatea de energie termica, exprimata in kilowati termici care a fost produsa de pompa de caldura de la data pe care dvs ati setat-o pentru inceperea masuratorilor pana la data efectuarii citirii.(functioneaza similar contoarelor de energie electrica).
Daca aveti montat contorul de energie termica Zenner mentionat mai sus, v aputem monta la ceere, in amontele tabloului de comanda al pompei dvs de caldura, un contor de energie electrica, astfel incat singurul consumator monitorizat de acest contor de energie electrica sa fie pompa de caldura.
In continuare, daca veti seta contorul de energie termica la zero si in acelasi timp veti nota pe un caiet indexul la care se afla contorul de energie electrica, dupa o perioada de timp, pe care ati hotarat-o pentru testare (o zi sau mai multe, o saptamana, etc), notati in caiet cati kwh de energie electrica au fost consumati de pompa de caldura si cati kilowati termici au fost produsi de aceasta in perioada de timp analizata. Impartind numarul de kilowati termici astfel obtinuti la numarul de kwh de energie electrica consumati, veti obtine valoarea coeficientului de performanta mediu pe care l-a avut pompa dvs de caldura in perioada analizata.