In consecință, COP reprezintă cîți kilowati termici produce pompa de căldură prin consumarea unui kilowat de energie electrică. Ca exemplificare, dacă o pompă de căldură apă-apă în circuit deschis are COP = 5,5, înseamnă că la fiecare kilowat de energie electrică consumat de la rețea, pompa de căldură respectivă produce 5,5 kw de energie termică.
Rezultă foarte clar faptul că dacă un imobil necesită de exemplu pentru încălzire iarna la o temperatură exterioară de -15 grade Celsius, o putere termică de 30 kw termici (de exemplu), încălzirea imobilului, se poate realiza astfel:
– varianta A: Cu o pompă de căldură apă-apă în circuit deschis, cu puterea termică de 30 kw, care asigură un COP = 5,5 și astfel care va consuma 30:5,5 = 5,45 kw energie electrică;
– varianta B: Cu o pompă de căldură aer-apă de 48 kw termici, care la temperatură exterioară considerată ca exemplu de -15 grade Celsius are un COP=1,6 și oferă o putere termicăde 48:1,6 = 30 kw termici necesari pentru încălzirea imobilului, consumând însă pentru aceasta 48:1,6 = 30 kw energie electrică.
CONCLUZIE: Pentru același imobil considerat ca exemplu, care necesită o putere termică de încălzire de 30 kw termici la o temperatură exterioară de -15 grade Celsius, pompa de căldură apă-apă în circuit deschis va consuma 5,45 kw energie electrică iar pompa de căldură aer-apă va consuma 30 kw energie electrică, adică de 5,5 ori mai mult, care va induce cheltuieli de 5,5 ori mai mari.
Si dezavantajele nu se opresc aici. Se observă faptul că pentru încălzirea aceluiași imobil, este necesară o pompă de căldură apă-apă în circuit deschis de 30 kw sau o pompă de căldură aer-apă de 48 kw, deoarece la temperatura de -15 grade Celesius, pompa de căldură aer-apa de 48 kw oferă numai 30 kw, datoriră scăderii COP.
Daca imobilul va fi dotat cu pompă de căldură aer-apă de 48 kw termici, aceasta va induce un consum foarte mare și în restul perioadelor de încălzire datorită puterii mult mai mari a compresorului (30kw) față de situația dotării cu pompă de căldură apă-apă în circuit deschis care necesită doar o putere termică de 30 kw, pe care pompa de căldură o realizează în permanență cu un consum de energie electrică de numai 5,45 kw.
Vă recomand și pagina Coeficientul de performanță al unei pompe de căldură unde am prezentat mai multe detalii.