Care este cea mai eficientă pompă de căldură pentru un imobil

Aceasta este întrebarea pe care si-o pun toti acei care doresc sa achizitioneze o pompa de caldura. Raspunsul este dat de insasi locatia imobilului, de caracteristicile acestuia precum si ale domeniului pe care se afla amplasat imobilul.

Prin “cea mai buna pompa de caldura pentru imobilul meu” se are in vedere alegerea unei pompe de caldura care sa coste cat mai putin si sa asigure in exploatare cheltuieli minime.
Conditia cea mai importanta este ca pompa de caldura sa fie capabila sa asigure microclimatul dorit chiar si in cele mai friguroase zile ale anului. Aceasta conditie determina analiza tipurilor de pompe de caldura. Acestea sunt:
– 1). Pompe de caldura apa-apa (in circuit deschis sau inchis)
Proprietati : coeficient de performanta (COP) maxim (peste 5) si aproximativ constant pe toata durata anului indiferent de temperatura exterioara.
– 2). Pompe de caldura sol-apa
Proprietati : coeficient de performanta (COP) variabil, in sensul scaderii odata cu scaderea temperaturii exterioare. La o temperatura exterioara de cca -15-20 grade Celsius, ajunge la aprox 3-3,2 sau chiar mai putin.
– 3). Pompe de caldura aer-apa
Proprietati : coeficient de performanta (COP) “foarte” dependent de temperatura exterioara, in sensul scaderii drastice odata cu scaderea temperaturii exterioare, putand ajunge la valori de 1,6 la o temperatura exterioara de cca -15-20 grade Celsius

Coeficientul de performanta (COP), reprezinta (aproximativ) numarul de kilovati termici pe care o pompa de caldura ii produce prin consumarea unui kilowatt de energie electrica.

Rezulta urmatoarele concluzii privind alegerea pompei de caldura optime:

A). Pompele de caldura sol-apa si aer apa, au un coeficient de performanta cu atat mai scazut, cu cat temperatura exterioara este mai scazuta, cu alte cuvinte, aceste tipuri de pompe de caldura ofera cu atat mai putina caldura, cu cat afara este mai frig, adica exact atunci cand imobilul are mai multa nevoie de caldura.
Aceasta caracteristica este mai accentuata la pompele de caldura aer-apa si mai putin accentuata la pompele de caldura sol apa.

B). Singurul tip de pompa de caldura care ofera un coeficient de performanta (COP) relativ constant, pe toata durata anului este pompa de caldura apa-apa, cu mentiunea ca pompa de caldura apa-apa in circuit deschis are coeficientul de performanta mult mai mare decat pompa de caldura apa-apa in circuit inchis, datorita evitarii pierderilor de schimb de caldura.

In baza celor de mai sus, rezulta ca pompa de caldura optima pentru orice imobil este pompa de caldura apa-apa in circuit deschis, din urmatoarele motive:
1). Ofera cel mai mare si cel mai stabil coeficient de performanta, care are drept consecinta un consum minim de energie electrica si implicit, cheltuieli minime privind incalzirea;
2). Solutia utilizarii de pompe de caldura apa-apa in circuit deschis, ofera si o cheltuiala de investitie minima, deoarece pentru orice imobil, varianta de pompa de caldura apa-apa in circuit deschis necesita o putere a electrocompresorului de peste 2 ori mai mica fata de varianta sol-apa sau aer-apa.(Explicatia consta in faptul ca pompele sol-apa sau aer-apa au la temperaturi scazute puteri termice de cca 1,5-2,5 ori mai mici decat o pompa de caldura apa-apa cu aceeasi dotare).

Din nefericire, pompele apa-apa in circuit deschis, denumite si “reginele pompelor de caldura” nu pot fi montate in orice locatie, fiind dependente de o sursa de apa provenita dintr-un put forat si nu toate zonele din tara dispun de o panza de apa freatica.

In aceste cazuri se apeleaza la varianta pompa de caldura apa-apa in circuit inchis, care insa necesita cheltuieli foarte mari pentru executarea de baterii de puturi forate (se calculeaza la cca 30-35 ml/kw termic al pompei de caldura) sau la varianta nr.2, adica pompe de caldura sol-apa, daca imobilul dispune de suficient teren pentru a amplasa o lungime de teava considerabila. (in general se calculeaza la 50 ml/kw termic al pompei de caldura. Astfel de exemplu, pentru o pompa de caldura sol-apa de 18 kw termici, necesarul de teava este de 900 ml). Daca insa proprietatea beneficiarului nu este suficienta pentru a amplasa o asemenea lungime de teava, se apeleaza la varianta nr.3, adica pompa de caldura aer-apa. Pentru a se evita montarea unor electrocompresoare foarte mari, care sa asigure necesarul de caldura pe durata sezonului foarte rece, constructorii de pompe de caldura aer-apa, doteaza aceste pompe de caldura cu rezistente aditionale, care sa produca energia termica de suplinire a pompei de caldura pe durata temperaturilor exterioare scazute. Sa nu uitam insa ca aceste pompe de caldura au un coeficient de performanta mult mai redus la temperaturi exterioare puternic negative, la care se adauga si consumul de energie electrica al rezistentelor aditionale, consum care este de cca 5 ori mai scump comparativ cu consumul de energie electrica oferit de pompele de caldura apa-apa in circuit deschis. Rezultatul final se traduce printr-o factura (foarte) mult mai mare pentru energia electrica consumata.

Dintre pompele de caldura apa-apa in circuit deschis, cea mai performanta s-a dovedit a fi pompa de caldura ASG.

Acest tip original de pompa de caldura, dispune de un vaporizator in constructie speciala, care elimina necesitatea unui schimbator de caldura intermediar pentru apa din putul forat, asigurand astfel un important spor de COP prin eliminarea pierderilor de randament implicate de acel schimbator de caldura intermediar, strict necesar in cazul celorlalte tipuri de pompe de caldura apa-apa in circuit deschis. De asemenea, prin eliminarea necesitatii acelui schimbator de caldura intermediar, pretul investitiei este mult mai redus.