Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură

Numele meu este George Mardare, sunt de profesie (principala) inginer si pot spune ca de peste 30 de ani pasiunea si activitatea mea s-a desfasurat doar in domeniul pompelor de caldura.

Am inceput sa ma ocup efectiv de pompele de caldura in perioada 1984 – 1986 cand, in calitate de sef al serviciului mecano-energetic la FUPSICH (Fabrica de Utilaje si Piese de Schimb pentru Industria Chimica) din Focsani, am realizat o pompa de caldura de 1Gcal/h pe care am montat-o in fabrica.

Dupa 30 de ani de montaj, service, reparatii ale unor pompe de caldura fabricate de producatori externi (China, USA, Austria, Germania, Suedia etc.) si sute de ore de studiu in acest domeniu am decis sa creez propria pompa de caldura – Pompa de caldura ASG.

Pompele de căldură pe care le produc respectă în primul rând dezideratul calității în scopul garantării fiabilității. Ca o concluzie generală a activităii pe care am desfășurat-o în cei 30 de ani de activitate în care am montat și reparat foarte multe tipuri de pompe de căldură aș putea spune că pentru fiecare tip de pompă de căldură în parte randamentul de funcționare (COP-coeficientul de performanță) este extrem de puțin diferit de la fabricant la fabricant. Cu alte cuvinte, în aceleași condiții de lucru (temperatura exterioară, vânt, umiditate,etc), COP-ul unei pompe de căldură aer – apă fabricate, de exemplu, în China diferă foarte puțin COP-ul unei pompe de căldură aer – apă fabricate în oricare altă țară sau firmă, fiind determinat de însăși fenomenul fizic și diagrama de lucru. Ceea ce le diferențiază însă foarte mult este calitatea și fiabilitatea componentelor, nivelul de protecții, de automatizare, etc.

La momentul respectiv, această realizare a generat un eveniment mediatic, motiv pentru care am prezentat lucrarea în cadrul CONFERINTEI ANUALE DE ENERGETICA ce s-a desfășurat la Brașov în anul 1986

Pompele de caldura reprezinta in mod incontestabil solutia optima, la nivelul tehnicii mondiale actuale, privind realizarea celui mai eficient sistem de incalzire, cu cel mai inalt grad de automatizare, care genereaza cele mai mici cheltuieli si nu necesita efort sau cheltuieli de intretinere, avand o fiabilitate de peste 20 de ani.

Mai multe detalii despre nivelul meu de pregatire sunt prezentate in pagina Despre noi.

Adevarul despre consumul energetic al pompelor de caldura

Ce sunt pompele de caldura si care este regula dupa care ele functioneaza?

Pompele de caldura sunt echipamente frigorifice care absorb energia termica din surse de mediu (aer, apa, sol, etc), o conertesc in energie termica cu temeratura marita si o redau prin intermediul unui agent de incalzire, de obicei apa incalzita, pentru instalatia de incalzire a imobilului. De exemplu, daca pompa de caldura extrage energie termica de la 1000 litri de apa provenind dintr-un put forat, avand temperatura initiala de 13⁰C, racind astfel cei 1000 dm³ (litri) de apa cu 1⁰C, rezulta ca a extras o cantitate de caldura de 1000 litri x 1⁰C=1000 kcal. Pompa de caldura este capabila sa livreze aceasta energie termica la o temperatura uzual cuprinsa intre 30⁰C – 55⁰C.

Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură

Avand in vedere aproximarile de detaliu si de randament, putem spune ca “artificiul” produs de pompa de caldura,consta in livrarea aceleiasi cantitati de energie termica, dar la o temperatura superioara ca in urmatorul exemplu: pompa de caldura absoarbe o energie termica de 1000 kcal, racind o tona de apa cu un grad Celsius si livreaza aceeasi cantitate de caldura, respectiv 1000Kcal incalzind o cantitate de apa de 25 litri de apa cu 40⁰C adica de la temperatura de 15⁰C, la temperatura de 55⁰C, conform calculului:

1000 litri x 1⁰C = 1000 kcal = 25 litri x 40⁰C

La energia termica produsa se adauga si o parte din energia termica produsa de compresor, astfel incat, la un coeficient de performanta de 4 si peste 4, energia termica recuperata de pompa de caldura, conform exemplului de mai sus, reprezinta ¾ din energia termica totala produsa de pompa de cladura, restul de ¼ provenind de la energia termica produsa de compresor.

Din cele expuse mai sus, rezulta care este conditia ca o pompa de caldura sa ofere o putere termica cat mai mare si mai constanta in timp este ca sursa de energie din mediu de la care pompa de caldura extrage energia termica sa aibă o temperatura cat mai mare si cat mai constanta.

Pentru a ajunge la concluzia finala, vom enumera sursele de caldura din mediu de la care pompele de caldura uzuale pot extrage energia termica, precum si caracteristicile acestor surse:

1) Pompe de caldura aer-apa
– caracteristici temperatura: temperatura aerului este variabila in functie de anotimp, putand varia intre -25⁰C si +40⁰C
– consecinte: puterea termica a pompei de caldura va fi variabila, COP fiind peste 4 la temperaturi pozitive dar scade pana la cca 1,5 la temperaturi negative, fiind cu atat mai mic, cu cat temperatura este mai scazuta. Cu alte cuvinte, cu cat este mai frig afara cu atat pompa de caldura produce mai PUTINA caldura. Pentru a face fata necesarului de energie termica in perioadele friguroase, avand in vedere caderea drastica de randament (COP), aceste pompe de caldura sunt dotate cu rezistente electrice care intra automat in functiune, acoperind necesarul de energie termica (dar la un pret de 5 ori mai mare comparativ cu pompele apa-apa).
2) Pompe de caldura sol-apa
– caracteristici temperatura: temperatura solului la adancimea de ingropare a serpentinei orizontale este variabila in functie de anotimp, in limite mai restranse decat temperatura ambientala, putand varia intre +1⁰C si +12⁰C
– consecinte: puterea termica a pompei de caldura va fi variabila, COP fiind peste 4 la temperaturi pozitive ridicate dar scade pana la cca 2,0 la temperaturi negative, fiind cu atat mai mic, cu cat temperatura este mai scazuta. In cazul serpentinelor amplasate vertical, in baterii de puturi forate verticale, temperatura este constanta, peste 10⁰C iar COP este constant si mai mare de 4.
3) Pompe de caldura apa-apa
– caracteristici temperatura: temperatura apei din prim apanza freatica este relativ constanta pe teritoriul Romniaei, avand 13⁰C, cu variatii de temperatura vara-iarna sub 1⁰C.
– consecinte: puterea termica a pompei de caldura va fi constanta si cu valoare mai mare de 4, indiferent de anotimp.acest epompe de caldura nu au in dotare rezistente electrice deoarece puterea termica produsa nu este afectata in nici un fel de scaderea temperaturii exterioare.

Este important de stiut faptul ca pompele de caldura mentionate mai sus, difera ca si componenta de echipamente numai in ceea ce priveste vaporizatorul. Deci putem analiza pompa de caldura fara vaporizator, ca fiind un echipament de sine statator, la care adaugam diferite vaporizatoare in functie de mediul din care pompa de caldura urmeaza sa extraga energia termica (aer, apa, sol). Este ca si cum am avea un calculator, la care conectam pe rand, imrimanta, scanerul, etc. Orice pompa de caldura poate fi transormata din aer-apa –n apa-apa sau sol-apa numai prim modificarea vaporizatorului sau prin pastrarea vaporizatorului dar modificand temperatura mediului din care pompa de caldura extrage energia termica.

Altfel spus, in principiu, daca de exemplu avem o pompa de caldura apa-apa in circuit deschis iar apa care circula prin vaporizator are temperatura de 13⁰C, acesta va avea un COP > 4, corespunzator pompelor de caldura apa-apa in circuit deschis sau cu al pompelor ce daldura sol-apa cu serpentin ein foraj vertical.. Daca insa temperatura apei care circula prin vaporizator, venind din putul forat scade la 3⁰C – 4⁰C, aceeasi pompa de caldura isi va reduce COP acesta devenind identic cu al pompelor de caldura cu serpentina orizontala si in final, daca apa care circula prin vaporizator va avea o temperatura in jurul valorii de 0⁰C si sub aceasta, pompa de caldura apa-apa in circuit descis va avea un COP identic cu al pompelor de caldura aer-apa.(in conditiile asigurarii debitelor corespunzatoare).

Pentru cei care doresc sa cunoasca acest aspect mai detaliat, voi incerca sa explicitez un pic mai detaliat dar voi evita calculele si alte aspecte mai complicat e, pentru a nu plictisi.

Pentru inceput, sa analizam circuitul teoretic al pompei de caldura cu compresor:

Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură

unde 1) Condensator; 2) Ventil de expansiune; 3) Vaporizator si 4) Compresor.

Pentru explicatiile ce urmeaza, trebuie sa definim ce inseamna “sursa rece” a pompelor de caldura.

“Sursa rece” pentru o pompa de caldura reprezinta mediul din care pompa de caldura isi extrage prin intermediul vaporizatorului, energia termica necesara incalzirii vaporilor de freon, in cadrul ciclului de lucru. Aceasta “sursa rece” poate fi fluxul de apa dintr-un put forat, sau dintr-un circuit de tubulatura prin pamant la o adancime cuprinsa intre 1,5-2,5m, sau fluxul de apa care circula printr-un foraj vertical prin intermediul unei tubulaturi sau chiar fluxul de aer exterior, antrenat de un ventilator, in cazul pompelor de caldura aer-apa, etc

Ciclul de functionare al pompelor de caldura

In principiu, (vezi fig de mai sus) freonul aflat in stare de vapori avand o temperatura de cca 70-80ᵒC rezultat in urma comprimarii, este trimis de compresorul poz.4 in condensatorul poz.1, acesta fiind un schimbator de caldura, unde intra in contracurent cu circuitul de agent termic destinat incalzirii imobilului, caruia ii cedeaza o parte din energia sa termica. Cea mai mare parte a pompelor de caldura au o limitare a temperaturii agentului de incalzire a imobilului la 55⁰C. In condensator, ca urmare a pierderii energiei termice, freonul isi schimba starea de agregare devenind lichid si paraseste condensatorul la o temperatura de cca. 35⁰C -45⁰C, indreptandu-se catre ventilul de expansiune, poz.2, care va determina destinderea agentului frigorific, cu efectul transformarii starii acestuia in faza gazoasa, vaporii de freon avad o temperatura extrem de scazuta (ex.T= – 43,5⁰C pentru freonul R407C). Aceasta temperatura se manifesta in vaporizator, care joaca rolul unui schimbator de caldura intre vaporii de freon cu temperatura foarte scazuta si “sursa rece” utilizata de pompa de caldura, care poate fi apa dintr-un put forat, in cel mai avantajos caz, sau aerul exterior, in cazul pompelor aer-apa ori caldura solului transmisa prin fluxul de apa transportat prin conducte in sol verticale (puturi forate) sau orizontale (canale in sol), la pompele sol-apa, etc. Se pot utiliza inclusiv panouri solare pentru incalzirea agentului „sursei reci” pentru vaporizator. Cu ajutorul acestei “surse reci”, vaporii de freon avand temperatura extrem de scazuta(sub -40⁰C) “se incalzesc” pana la o temperatura cat mai ridicata posibil.(pana in vecinatatea punctului triplu).

PRINCIPALUL „SECRET”: In vaporizator, se creeaza un echilibru intre temperatura extrem de scazuta a freonului la transformarea din faza lichida in faza de vapori si temperatura „sursei reci”, astfel incat pe toata durata de vaporizare, temperatura este constanta si poarta numele de temperatura de vaporizare. Pentru o cantitate de freon prestabilita, temperatura de vaporizare este cu atat mai mare cu cat aportul termic al „sursei reci” este mai mare, cu alte cuvinte cu cat temperatura „sursei reci” este mai mare, cu atat cantitatea de caldura recuperata de la sursa rece este mai mare si reprezinta prima conditie pentru obtinerea unui COP mai mare.

Prima conditie pentru un asigurarea unui COP mare

Ca si concluzie se poate afirma ca prima conditie ca o pompa de caldura sa asigure un coeficient de performanta ridicat este ca temperatura „sursei reci” sa fie cat mai mare, fapt care implicit determina o temperatura de vaporizare cat mai ridicata.

Iata deci ca prima conditie privind asigurarea unui COP ridicat al pompelor de caldura se muta la analizarea “surselor reci”, rezultand urmatorul clasament al surselor de caldura facut in conditiile in care un imobil are cea mai mare nevoie de caldura si anume iarna cand temperatura exterioara este minima:

1) Pe primul loc, se situeaza “sursa rece” care asigura incontestabil cel mai mare si stabil COP, avand desigur cea mai mare temperatura. Aceasta „sursa rece” de top, o reprezinta apa din panza de apa freatica sau apa care circula in tevile amplasate in bateriile de foraj verticale in cazul pompelor de caldura sol-apa. La toate pompele de caldura apa-apa pe care le-am montat pe teritoriul Romaniei, in foarte multe orase si comune, am gasit iarna, in panza freatica numai temperaturi cuprinse intre 12⁰C -14⁰C. Cu aceasta “sursa rece” se poate obtine utilizand pompele de caldura apa-apa, cel mai mare COP posibil, in jurul valorii de 5 si chiar putin peste aceasta valoare in functie de temperatura agentului de incalzire, care va fi analizata in cele ce urmeaza. De remarcat este faptul ca pompele de caldura utilizand aceasta “sursa rece”, au un coeficient de performanta COP constant, pe durata tuturor anotimpurilor, independent de temperatura exterioara. Coeficientul de performanta al pompelor de caldura apa-apa care utilizeaza ca “sursa rece” apa din putul forat este direct proportional cu temperatura apei din putul forat, care este relativ constanta pe durata anului si este independent de temperatura exterioara. (situatia este identica la pompele de caldura sol-apa cu foraje verticale).

2). Pe locul 2, urmeaza “sursa de caldura” constituita dintr-un flux de apa (gliconata sau saramura), care preia energia termica din caldura solului prin intermediul unor tubulaturi orizontale (amplasate in santuri in pamant la adancimea de 1,2-2,5 m), cu mentiunea ca lungimile acestor tubulaturi sunt in general mari, de cca.50ml/kw termic in cazul celor orizontale si de cca.35ml/kw termic in cazul celor verticale. COP obtinut de aceste pompe de caldura este mai mic decat cel prezentat anterior si este relativ dependent de temperatura exterioara. Din graficul de mai jos, rezulta ce temperaturi are solul la diferite adancimi precum si variatia temperaturii in diverse anotimpuri.

Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură

3). Pe ultimul loc se claseaza “sursa de caldura” constituita de fluxul de aer exterior antrenat cu un ventilator, in cazul pompelor de caldura aer-apa.Chiar procedeele mai noi care utilizeaza injectia de vapori de freon nu pot asigura o valoare a COP, nici la jumatate din valoarea asigurata de pompele de caldura apa-apa, pentru temperaturi exterioare foarte scazute.

Este foarte logic:
De exemplu, cand afara sunt temperaturi de – 20⁰C, iar “sursa de caldura” o reprezinta fluxul de aer la temperatura de – 20⁰C, care intra in vaporizator. Rezulta foarte clar ca aportul termic al aerului rece cu aceasta temperatura la incalzirea vaporilor de freon aflati in vaporizator este extrem de scazut si implicit energia termica captata de la aerul rece avand aceasta temperatura este foarte redusa.

Este foarte adevarat ca pompele de caldura aer-apa, utilizeaza si caldura de condensare a vaporilor de apa precum si caldura de schimbare a starii de agregare a apei in ghiata. (este vorba de apa care condenseaza pe vaporizator si transmit acestuia caldura latenta de condensare). Aceste aporturi energetice sunt valabile numai la temperaturi mult mai mici, deoarece la o temperatura esterioara de – 20⁰C aerul este extrem de uscat si nu contine vapori de apa care ar putea asigura un aport energetic prin condensare.

In consecinta, o pompa de caldura aer-apa, are un coeficient de performanta cu atat mai mic cu cat temperatura exterioara este mai scazuta, adica atunci cand imobilul are cea mai mare nevoie de caldura. De aici se deducecat de mari sunt gogomaniile despre valorile de peste 5 ale COP al pompelor de caldura aer-apa, in conditii de lucru la minus 20 grade Celsius.

Nimeni cu contesta faptul ca pompele de caldura aer-apa au un COP chiar peste 4 dar numai la temperaturi care nu exceleaza in domeniul negativ. COP al pompelor de caldura mentionate la punctul 2 si 3 este strict dependent de temperatura exterioara in sensul ca scade odata cu scaderea temperaturii exterioare. Cu alte cuvinte, cu cat afara este mai frig, cu atat ele ofera mai putina caldura, adica ofera din ce in ce mai putina caldura exact cand este mai frig afara deci cand imobilul are nevoie de mai multa caldura.

De aici rezulta si conditia de optim pentru o “sursa rece” utilizata de pompa de caldura.

O “sursa rece” care urmeaza a fi utilizata de o pompa de caldura va oferi pompei de caldura prima conditie pentru obtinerea unui coeficient de performanta cu atat mai mare cu cat temperatura “sursei de caldura” este mai mare, iar coeficientul de performanta al pompei de caldura va fi cu atat mai stabil in timp cu cat temperatura “sursei reci” utilizate va fi mai stabila in timp.

A doua conditie pentru un asigurarea unui COP mare

Ciclul Carnot inversat care caracterizeaza functionarea pompei de caldura poate fi reprezentat prin diagrama T-S.(este vorba despre ciclul Caront ideal inversat, deoarece in cazul ciclului real, conotatiile sunt mult mai complexe si pot fi gasite de cei care doresc, in documentatiile tehnice de specialitate).

Adevarul despre consumul energetic al pompelor de caldura

– T =reprezinta temperatura agentului termic (in cazul nostru, circuitul de apa care se incalzeste in condensator pentru calorifere sau sistemul de incalzire in pardoseala). Presupunem ca se foloseste un sistem de incalzire in pardoseala iar temperatura necesara a agentului pentru incalzirea in pardoseala este de 35⁰C. (adica 308 K).

– Tu= reprezinta temperatura “sursei reci” care “incalzeste” vaporii de freon din vaporizator = 13⁰C, (adica 286 K) si este constituita dintr-un flux de apa din panza freatica;

– Suprafata “a” reprezinta energia preluata de pompa de caldura din “sursa rece” utilizata, deci energia recuperate din mediu;

– Suprafata “b” reprezinta energia consumata de electrocompresorul pompei de caldura;

– Suprafata “a+b”, reprezinta energia totala cedata agentului termic de incalzire a imobilului.(este vorba de un ciclu ideal fara pierderi de randamente).

In aceste conditii, coeficientul de performanta COP al pompei de caldura este:

COP = (a+b)/b

Analizand figura de mai sus, rezulta o concluzie extrem de importanta:

Energia termica totala produsa de pompa de caldura si cedata imobilului (suprafata a+b), este cu atat mai mare cu cat valoarea lui “b” este mai mica, iar acest lucru este posibil atunci cand diferenta “T-Tu” este minima.

Exprimata cu alte cuvinte, aceasta constatare constituie cea de a doua conditie a pompelor de caldura in scopul asigurarii unui COP ridicat, conditie care poate fi enuntata astfel: COEFICIENTUL DE PERFORMANTA (COP) AL UNEI POMPE DE CALDURA ESTE CU ATAT MAI MARE CU CAT DIFERENTA INTRE TEMPERATURA AGENTULUI TERMIC SI TEMPERATURA „SURSEI RECI” ESTE MAI MICA.

Concluzie – asigurarea unui COP mare

In concluzie, daca dorim o eficienta maxima, diferenta dintre temperatura agentului termic destinat incalzirii imobilului si temperatura „sursei reci” trebuie sa fie cat mai mica.

Pentru realizarea acestui deziderat se vor folosi sisteme de distributie a caldurii cu tempereaturi coborate (30 – 40º C) si anume: incalzirea in suprafata (incalzire in pardoseli, in peretim, plafoane) si / sau in caz mai putin fericit – ventiloconvectoare.

Solutia cea mai dezavantajoasa din acest punct de vedere o reprezinta incalzirea cu calorifere. O minima imbunatatire de randament se poate obtine prin marirea corespunzatoare a suprafetei caloriferelor.

Verificati pentru ce temperaturi a fost calculat COP-ul unei pompe de caldura

Este obligatoriu si esential (pentru producatorii seriosi si adevarati) de pompe de caldura ca in momentul cind se prezinta COP-ul unei pompe de caldura sa se precizeze TEMPERATURA “SURSEI RECI” si TEMPERATURA AGENTULUI TERMIC. (bibliografia germana obliga la aceasta notatie, de obicei cu notatii de genul W10/W35, EO/W35, LO/W50, BO/W35, etc.)

De exemplu, firma germana DIMPLEX, producatoare a unora din cele mai performante pompe de caldura din lume la ora actuala, prezinta valoarea COP astfel:

1) Heat output/COP at W10W50 = 3,80, ceea ce inseamna ca valoarea COP este de 3,80, numai in conditiile in care temperatura „sursei reci” este de 10⁰C, iar temperatura agentului de incalzire este de 50⁰C .

2) Heat output/COP at W10W35 = 5,20, ceea ce inseamna ca valoarea COP este de 5,20, numai in conditiile in care temperatura „sursei reci” este de 10⁰C, iar temperatura agentului de incalzire este de 35⁰C.

Mentionarea numai a valorii COP fara a indica si conditiile de temperatura pentru „sursa rece” si „agentul de incalzire” este in sine o mare excrocherie pentru a pacali potentialii beneficiari.

Este o mare inducere in eroare din partea unor producatori sau furnizori de pompe de caldura, prezentarea in specificatiile tehnice adresate posibililor beneficiari a unor valoari ale COP-ului fara a preciza ecartul de temperatura (temperatura sursei reci si temperatura agentului de incalzire)!

DE CE sunteti indusi in eroare?

Raspunsul este foarte simplu: un producator de pompe de caldura (cum se gasesc foarte multi pe net) doreste sa-si creasca vanzarile prin inducerea in eroare a posibililor beneficiari, isi va seta pompa de caldura sa produca apa calda cu temperatura foarte mica, de exemplu 25⁰C, si va alimenta vaporizatorul in calitate de “sursa rece” cu apa avand temperatura mult mai mare decat se poate gasi in natura, de exemplu de 20⁰C – 22⁰C. In aceste conditii, va putea filma si demonstra foarte usor pe internet ca pompa de caldura realizeaza un COP de 8. Si il realizeaza pe bune, dar numai in aceste conditii, absolut imposibil de intalnit in practica, adica temperatura “sursei reci” = 20⁰C – 22⁰C iar temperatura setata pentru agentul de incalzire = 25⁰C.

POTENTIALII BENEFICIARI SUNT INDUSI IN EROARE DEOARECE ACESTE CONDITII NU VOR PUTEA FI INTALNITE NICIODATA IN REALITATE !!!

Aceasta situatie nu va putea fi intalnita niciodata in practica, deoarece cu apa calda la 25⁰C nu se va putea niciodata incalzi un imobil si de asemenea, nu va fi gasita niciodata la dispozitie, in natura, o “sursa rece” cu temperatura de 20⁰C – 22⁰C, cu exceptia rarisima de a avea la dispozitie o sursa termala.

Cand pompa de caldura mentionata mai sus va fi supusa la exploatare in conditii reale, adica o temperatura a “sursei reci” cuprinsa intre 10⁰C -13⁰C si o programare a temperaturii apei calde pentru incalzire, de exemplu de 48⁰C, se va constata cu stupoare ca realizeaza un COP mult mai mic.

Ca o idee generala, valoarea maxima a COP obtinut de cele mai performante pompe de caldura, in varianta apa-apa, adica varianta de performanta maxima, pentru un sistem de incalzire in pardoseala care reclama o temperatura a agentului termic de cca 35⁰C, este in jurul valorii de 5 – 5,5 ceea ce inseamna ca pompa de caldura produce cca. 5-5,5kw termici pentru fiecare kw de energie electrica absorbit din retea.

Acolo unde gasiti oferte pentru pompe de caldura care asigura un COP sensibil mai mare de 5, sa fiti foarte prudenti privind conditiile obtinerii acestei valori pentru COP, valori care sfideaza legile termotehnicii, in conditiile expuse mai sus. Mai pe romaneste spus … miroase a smecherie ….

In ultimii ani, am intalnit foarte multi “fabricanti” dar mai ales “instalatori” de pompe de caldura fara studii de inginerie in termotehnica, fosti zidari, culegatori de fructe in Italia sau Spania, etc (am intalnit chiar un fost boxer, doi programatori, un fost zugrav) … care instalau de zor pompe de caldura … si nu as dori sa continui …

Ca si regula generala, daca apelati la o firma pentru montarea de pompe de caldura, este bine sa le cereti sa va prezinte si ce studii au „specialistii” lor, pentru a evita surprize din cele mai dure, pentru ca altfel este ca si cum v-ati opera de ficat la un zugrav pe singurul considerent ca si doctorii si zugravii poarta halate albe….

Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură

Pentru cei interesati, performantele celor mai eficiente pompe de caldura din EUROPA pot fi gasite accesand pagina web a Universitatii Interstatala de Stiinta si Tehnologie Aplicata din Buchs NTB (Elvetia) cu Centrul de Testari pentru Pompe de Caldura www.ost.ch care inlocuieste de cativa ani fostul Centrul de Testari din Toess, Elvetia. Acest centru de incercari este recunoscut in Europa si in lume ca fiind unul din cele mai credibile institutii de acest gen din lume.

Precizez ca normativul european EN 14511 care se refera la testarile obligatorii pentru pompele de caldura, precizeaza foarte clar tarile care au obligatia de a respecta acest standard european. Conform EN 14511 acesta este obligatoriu pentru urmatoarele tari europene : Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia si Regatul Unit.

Pentru pompele de caldura apa-apa, normativul prevede obligativitatea testarii parametrilor de functionare pentru doua categorii de temperaturi ale “sursei reci”, (respectiv 10⁰C si 15⁰C) si pentru patru categorii ale temperaturii agentului termic (respectiv: low temperature = 35⁰C; medium temperature = 45⁰C; high temperature = 55⁰C; very high temperature = 65⁰C).

In mod similar, acelasi normativ prevede ca pompele care utilizeaza saramura ca “sursa rece”, vor avea testari obligatorii pentru temperatura “sursei reci” de -5⁰C; 0⁰C si +5⁰C iar pentru pompele care utilizeaza ca “sursa rece”, aerul exterior, se vor prevedea testari obligatorii pentru urmatoarele temperaturi ale sursei reci: 12⁰C; 7⁰C; 2⁰C; -7⁰C; -15⁰C.

Va rog sa constatati dvs cati dintre producatorii de pompe de caldura respecta acest standard European obligatoriu.
(pentru detalii, vedeti: www.rehva.eu).

Pentru determinarea coeficientului de performanta adevarat, pompa de caldura de un anumit tip ar trebui testata pe un stand omologat, care sa respecte prevederile standardului european EN 14511, in conformitate cu care trebuie efectuata testarea. Orice alta simulare de testare, facuta cu scopul de a demnostra un asa zis COP, trebuie privita in cel mai bun caz cu ingaduinta.

Mult mai corecta ar fi prezentarea performantelor compresorului, in conditiile reale de functionare a pompei de caldura, deoarece acesti parametri sunt garantati de firma constructoare a compresorului, care in toate cazurile prezinta maxima credibilitate.

Ca exemplificare, voi prezenta mai jos, simularea facuta pe programul Select 8.02 (ultimul program pus la dispozitie de Copeland, dupa Select 7.10, urmat de Select 7.13 si Select 7.16), pentru compresorul Copeland ZH45, functionand cu freonul R407C, in situatia unei temperaturi de evaporare de 0⁰C, o temperatura de condensare de 35⁰C si o temperatura de subracire de 4⁰C si o supraincalzire la aspiratie de 11⁰C.

Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură

Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură

Adevărul despre consumul energetic al pompelor de căldură

Asa cum am mentionat, Tc reprezinta temperatura de condensare, respectiv temperatura freonului din condensatorul pompei de caldura, temperatura care se transmite agentului de incalzire a imobilului, sub un anumit randament generat de condensator iar Te reprezinta temperatura de vaporizare a freonului in vaporizator.

Este foarte important de retinut faptul ca Te repezinta temperatura de vaporizarea freonului care este intotdeauna mult mai mica decat temperatura sursei reci.

Te rezulta din combinatia temperaturii si debitului de vaporizare a freonului in vaporizator care este extrem de scazuta (de regula sub -40⁰C) si temperatura si debitul sursei reci.

Te se poate determina in doua moduri, respectiv:
1) Prin masurare directa cu manifoldul dotat si cu sonde termice;
2) Cu ajutorul manometrelor frigorifice, utilizand programul Refrigerant Slider pus la dispozitie de firma Danfoss, program care se poate incarca pe telefon de pe Magazin Play.

In acest program se introduce valoarea presiunii masurata la aspiratia compresorului pentru tipul de freon utilizat si se citeste valoarea temperaturii de vaporizare Te.

In mod similar, temperatura de condensare Tc se pate masura direct cu manifoldul dotat cu sonde termice sau se poate determina utilizand programul Refrigerant Slider de la Danfoss, program in care se introduce valoarea presiunii masurata cu bacteria de manometre frigorifice pe refularea compresorului si se citeste in program pentru freonul utilizat, valoarea corespunzatoare pentru Tc. Cu aceste valori se intra in tabelele de mai sus si se determina valorile exacte pentru puterea termica furnizata de pompa de caldura, respectiv valoarea COP, valoarea curentului absorbit de pompa de caldura, valoarea enegiei electrice consumate, debitul masic de freon, etc.

Un program similar intitulat Coolselector 2, este pus la dispozitie pe net si firma Danfoss, care permite simularea tuturor parametrilor functionali ai compresoarelor Danfoss in conditii de maxima credibilitate, ca si in cazul programului Select de la Copeland.

Din cele de lai sus, rezulta ca toti parametrii de functionare ai compresoarelor utilizate pentru dotarea pompelor de caldura variaza in functie de niste parametri de temperatura care se impart in doua categorii:
1) Parametri de temperatura fundamentali (Ti si respective Te);
2) Parametri de temperatura constructivi (temperatura de supraincalzire si temperatura de subracire)

Intr-o masura considerabila, supraincalzirea freonului in vaporizator si subracirea acestuia in condensator pot modifica, performantele functionarii pompei de caldura.

Din motivele de mai sus, consider ca pentru a asigura o credibilitate acceptabila ar trebui ca producatorii de pompe de caldura care nu pot prezenta un certificat de testare a pompei de caldura pe un stand omologat conform EN 14511 sa posteze rezultatele simularilor pe programele destinate acestui scop de producatorii compresoarelor (care se pot verifica pe net ca performante de catre orice beneficiar), iar la valorile COP si ale puterii termice sa puna semnul aproximativ (~).

Ca o ultima mentiune ar fi si faptul ca pentru a fi onesti, la determinarea coeficientului de performanta pentru pompele de caldura apa-apa, trebuie luat in calcul si consumul de energie electrica al pompei din putul forat, iar la pompele de caldura sol-apa, ar trebui luat in calcul consumul de energie electrica al electropompei care circula fluidul (saramura sau apa gliconata) prin vaporizator.

Toate aceste consumuri vor reduce semnificativ COP al pompei de caldura dar vor prezenta un grad inalt de onestitate a ofertei, esential pentru beneficiarii care au de ales intre mai multe solutii de incalzire.

Ne vom deosebi astfel in mod radical de cei care fac oferte de medicamente care vindeca imediat si in mod sigur orice boala, sau care te fac peste noapte sa slabesti ori sa faci la fel de repede zeci de kilograme de muschi. Vom aduce pe piata noastra acel element care lipseste cu desavarsire in ultimul timp si anume ONESTITATEA.

Cotatie de pret Pompa de caldura ASG

In situatia in care doriti o cotatie de pret pentru o pompa de caldura ASG, made in Romania, va rugam sa completati urmatorul formular.

UPDATE

In luna ianuarie a acestui an (2022) am efectuat mai multe masuratori la o pompa de caldura ASG montata la un after-school din judetul Vrancea, avand o suprafata de cca 200 m² si o instalatie de incalzire in pardoseala realizata cu teava 20×2 mm si pasul de 100 mm. Putul forat este realizat in camera tehnica, astfel ca s-au evitat traseele de aductiune a apei prin pamant. Aici poți vedea înregistrările video ale acestor măsurători.