Pompele de caldura apa-apa in circuit deschis ofera cel mai mare COP deoarece utilizeaza ca resursa energetica recuperabila apa din putul forat, care are o temperatura aproximativ constanta in jur de 11⁰C -14⁰C pe toata durata anului.
Asa cum am mai spus in tutorialele precedente, o pompa de caldura ofera un COP cu atat mai mare si mai constant, cu cat resursa energetica recuperabila pe care o are la dispozitie are o valoare termica mai mare si mai constanta.
In consecinta, pompele de caldura aer-apa, au pe durata iernii ca sursa energetica recuperabila aerul exterior, care iarna, la temperaturi scazute ofera o cantitate minima de energie termica ce poate fi recuperata, deci au o resursa energetica a carei temperatura poate fi si de minus 20⁰C, variabila in timp, fapt care va genera o variatie direct proportionala a COP al pompei de caldura aer-apa.
In mod similar, pompele de caldura sol-apa, au pe durata iernii ca resursa energetica recuperabila, temperatura solului, preluata prin intermediul unui agent de lucru care circula printr-o tubulatura ingropata in pamant. Resursa energetica in acest caz, are o temperatura mai mare decat in cazul pompelor de caldura aer-apa, fiind iarna in jur de 2- 4⁰C, variabila in timp, fapt care va genera o variatie direct proportionala a COP al pompei de caldura, desigur in limite mai mici ca in cazul pompelor de caldura aer-apa.
Pompele de caldura apa-apa in circuit deschis sunt singurele pompe de caldura care au acces la o resursa energetica recuperabila ideala, in sensul ca aceasta resursa, respectiv apa din panza freatica are o temperatura foarte mare in comparatie cu resursele energetice mentionate anterior, adica are o temperatura de aproximativ 11⁰C -14⁰C cu mentiunea ca aceasta este si aproximativ constanta pe intreaga durata a anului, fapt care face ca si pompa de caldura apa-apa in circuit deschis sa poata avea un COP maxim si constant pe toata durata anului, adica conditia ideala la care tinde o pompa de caldura.
Pompele de caldura apa-apa in circuit deschis prezinta insa si un punct sensibil, in sensul ca circuland apa din putul forat, care are sedimente de dimensiuni foarte mici, sedimente care nu pot fi oprite prin filtrare mecanica, sunt confruntate cu pericolul colmatarii vaporizatorului. La toate pompele de caldura apa-apa aflate pe piata la ora actuala, indiferent de provenienta acestora, vaporizatorul este constituit dintr-un schimbator de caldura clasic, in placi, pentru un randament maxim. Acesta este si punctul sensibil deoarece in acest tip de vaporizator, au loc intoarceri ale curentului de apa la 90 si 180 de grade, fapt care face ca in punctele de intoarcere, pe partea interioara a venei de fluid, viteza lichidului sa scada foarte mult si sa apara astfel colmatarile. Asa cum am mentionat in alte tutoriale, solutia gasita de fabricantii pompelor de caldura apa-apa in circuit deschis, pentru a evita colmatarea vaporizatorului consta in introducerea unui circuit suplimentar, prevazut cu un schimbator de caldura de sacrificiu, care insemna nu numai cheltuieli de investirie suplimentare plus cheltuieli de menetenanta deoarece schimbatorul de caldura suplimentar trebuie inlocuit periodic dar si cheltuilei energetice pentru pompa de circulatie suplimentara plus o scadere sensibila a COP datorita randamentului schimbatorului de caldura suplimentar care este mult sub 1.
Pentru a evita toate aceste neajunsuri, pompa de cladura ASG este dotata cu un vaporizator cu autospalare care are o durata de exploatare de peste 10 ori mai mare decat in cazul unui schimbator de caldura in placi. Autospalarea are loc in mod continuu pe intreaga suprafata a vaporizatorului si sunt evitate depunerile de colmatare deoarece viteza curentului este constanta in orice punct al vaporizatorului dar in primul rand deaorece in acest tip de vaporizator curentul de apa nu sufera intoarceri la 90 sau 180 de grade, ca in cazul schimbatoarelor de caldura in placi si astfel sunt evitate depunerile.