Sectorul cladirilor reprezinta 40% din consumul total de energie in Uniunea Europeana. Din acest motiv, reducerea consumului de energie in acest sector reprezinta o prioritate in cadrul obiectivelor europene de eficienta energetica.
Legislatia europeana care stabileste directiile de urmat in vederea imbunatatirii eficientei energetice a cladirilor, legislatie la care si tara noastra s-a aliniat prin legislatia intrena, cuprinde urmatoarele directive:
Legislatia interna s-a aliniat acestor directive prin urmatoarele acte normative:
Stabilesc faptul ca toate cladirile a caror executie se bazeaza pe autorizatia de construire, vor trebui ca din data de 31 decembrie 2020 sa respecte standardul nZEB (nearly zero energy building, adica constructii care necesita energie aproape de zero), deci sa necesite un consum de energie cat mai mic, ASIGURAT PRIN RESURSE REGENERABILE DE ENERGIE si sa asigure un grad ridicat de eficienta energetica.
Pentru cladirile publice, aceasta obligatie era valabila inca de la finalul anului 2018.
In consecinta, din anul 20121, aceste reglementari se aplica la nivel European asupra tuturor categoriilor de cladiri private, respective locuinte individuale, blocuri multifamiliale, cladiri de birouri etc.
Conform Legii 372/2005, modificata si completata prin Legea 101/01.07.2020, art. 15, o cladire al carei consum de energie este aproape egal cu zero, reprezinta o cladire cu o performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie pentru asigurarea performantelor energetice este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit astfel: în proporție de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de km față de coordonatele GPS ale clădirii, începând cu anul 2021; din resurse regenerabile.
Adoptarea surselor de energie regenerabila reprezinta o prioritate iar pompele de cladura ASG sunt solutia ideala in acest sens.
Eficiența energetică în construcții este un principiu materializat sub diverse forme:
Utilizarea de tehnologii precum:
Sectorul construcţiilor este strâns legat de domeniul eficienţei energetice iar din acest motiv, România la fel ca toate statele membre UE a adoptat Legea eficienţei energetice, nr. 121/2014. (Monitorul Oficial, Partea I nr. 574 din 1 august 2014) Prin adoptarea acestei legi România şi-a respectat angajamentul faţă de Parlamentul European şi de Consiliul UE de a pune în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru aplicarea Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică. Având la bază această lege, România în următorii ani trebuie să respecte politica Uniunii Europene şi pâna la finele anului 2020 să îşi indeplinească ţintele propuse şi anume de reducere a consumului de energie cu 19%.