Motivele renuntarii la combustibilii clasici nu tin numai de reducerea si scumpirea combustibililor clasici, de riscul de incendiu sau explozie, de costul exorbitant al tuturor variantelor de incalzire electrica dar si de tendinta din ce in ce mai accentuata ca oamenii din ziua de astazi sa nu mai doreasca sa piarda timpul si sa depuna efort pentru carat taiat si depozitat lemne, curatat si transportat cenusa rezultata de la lemne, peleti sau carbuni, curatat si intretinut hoarne, etc,.
Omul modern tinde spre sistemul de incalzire ideal – un sistem de incalzire care sa nu necesite nici un fel de intretinere, sa aiba o durata de viata de peste 30 de ani, fara pericol de incendiu sau explozie, pe care sa il poti comanda si programa si de pe internet, care sa asigure cheltuieli de incalzire minime, etc.
Din fericire, astfel de sisteme exista si chiar prezinta si avantajul de a genera cheltuieli de incalzire mult mai mici decat sistemele care utilizeaza combustibili clasici. Ele sunt utilizate in proportie de peste 80-90% in tarile dezvoltate economic din Europa si din lume.
Incalzirea unui imobil pe durata iernii, poate fi comparata cu umplerea unui ciur cu apa. Cu cat ciurul are mai multe gauri si cu cat acestea sunt mai mari, cu atat se pierde mai multa apa pentru umplerea acestuia. Deci prima conditie pentru o incalzire eficienta este reducerea pierderilor termice. Aceasta se poate realiza prin metodele cunoscute, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:
– Izolarea termica exterioara (niciodata nu se face izolarea termica prin interior) a imobilelor.Se izoleaza toata asa numita “anvelopa termica” adica peretii, pardoseala la parter si acoperisul (sau planseul peste ultimul nivel), adica toata interfata de contact a imobilului cu frigul exterior;
– Utilizarea unor vitraje cu un coeficient de izolare termica ridicat;
– Utilizarea de windfanguri la intrarea in imobil;
– Izolarea puntilor termice, etc
Ca o mica paranteza trebuie avut in vedere faptul ca o astfel de izolare termica impune si un sistem de ventilatie, de preferinta cu recuperare, pentru a se evita binecunoscutul “sick building syndrome”
A doua conditie pentru o incalzire eficienta este utilizarea unui sistem de incalzire in pardoseala. Sistemul de incalzire in pardoseala asigura reduceri de cheltuieli pentru incalzire de paste 40% daca se utilizeaza pompe de caldura.
Daca se utilizeaza tevi pentru incalzirea in pardoseala cu diametrul de 20×2 mm, sistemul poate asigura ambientul interior cu o temperatura a agentului de incalzire generat de pompa de caldura de numai 33-35⁰C.
Principalele avantaje ale utilizarii unui sistem de incalzire in pardoseala sunt urmatoarele:
– durata de viata a sistemului de incalzire in pardoseala este de peste 50 de ani, timp in care, daca in imobil se utilizeaza gresia (in dormitoare gresie imitatie de parchet), nu este necesara nici o intretinere pe toata durata de viata;
– sistemul are inertie termica mare astfel incat o oprire a alimentarii cu energie electrica de cateva ore nu prea genereaza efecte termice;
– sunt eliminate locurile unde se generau depozite de praf si bacterii (caloriferele) si sunt eliminati curentii de aer pe care ii genereaza caloriferele, curenti care pun in miscare praful si bacteriile;
– incalzirea este uniforma spre deosebire de calorifere unde langa calorifere te arzi iar vis-a vis de ele mori de frig;
– contactul picioarelor cu gresia care are o temperatura de cca 26-28⁰C, este foarte placuta, nu se resimte senzatia de cald, deoarece aceasta temperatura este inferioara temperaturii corpului uman, deci nu este insotita de un transfer termic puternic intre talpa piciorului si gresie, care ar genera senzatia de corp rece. La calcarea pe gresia incalzita cu sistemul de incalzire in pardoseala, senzatia este foarte placuta fiind comparabila cu senzatia resimtita la calcarea pe parchet intr-o camera incalzita, etc
Cheltuielile cele mai reduse privind incalzirea imobilelor se pot realiza daca se utilizeaza un sistem de incalzire in pardoseala in tandem cu o pompa de caldura.
Cele mai bune rezultate au fost obtinute utilizand pompele de cladura apa-apa in circuit deschis ASG Puteti vedea mai multe interviuri filmate cu pompele de caldura ASG, pe situl www.pompe de caldura ASG, unde sisteme de incalzire in pardoseala realizate cu teava de 20×2 mm, in tandem cu pompe de caldura ASG, asigura ambientul interior al imobilelor fiunctionand numai 9-10 minute pe ora, cu agent termic la 33⁰C. Astfel, cheltuielile privind incalzirea sunt minime.
In conditiile unei izolari termice corespunzatoare, a utilizarii unui sistem de incalzire in pardoseala cu teava de 20×2 mm si a utilizarii pompelor de caldura ASG, cheltuielile de incalzire ale unui imobil se pot situa sub 1leu/mp.