pompe de caldura asg
pompe de caldura asg

Întreabă un specialist în pompe de căldură

Mă numesc George Mardare, de profesie (principală) inginer și pot spune că de peste 30 de ani pasiunea și activitatea mea s-a desfășurat doar în domeniul pompelor de căldură. Dacă aveți o întrebare despre pompele de căldură, la care doriți un răspuns și eventual un ajutor din partea mea, vă rog să postați un comentariu în această pagină și vă voi răspunde în cel mai scurt timp.

 1. Cea mai buna varianta de pompa de caldura pentru orice imobil, este acea pompa de caldura care poate indeplini simultan cat mai multe din urmatoarele conditii:
  • sa aibe un coeficient de performanta (COP) cat mai mare – sa ofere cat mai multa caldura, cu un consum de energie electrica, cat mai mic;
  • sa aiba un coeficient de performanta cat mai constant – cantitatea de caldura oferita de pompa de caldura sa fie cat mai constanta in timp, indiferent de anotimp, adica sa nu fie influentata de temperatura exterioara;
  • sa aiba o fiabilitate cat mai mare – sa functioneze fara defectiuni, o perioada cat mai mare de timp.

  Îți recomand Cum să alegi corect cea mai bună pompă de căldură în funcție de opțiuni

 2. Oana Jujeu spune:

  Ce este coeficientul de performanta si care este efectul acestuia asupra cheltuielilor de incalzire cu pompa de caldura ?

 3. Coeficientul de performanta (COP) reprezinta randamentul pompei de caldura. Nu a fost denumit randament pentru a nu infirma legile fizicii care spun ca orice randament este subunitar. In consecinta, COP reprezinta cati kilowati termici produce pompa de caldura prin consumarea unui kilowat de energie electrica. Ca exemplificare, daca o pompa de caldura apa-apa in circuit deschis are COP = 5,5, inseamna ca la fiecare kilowat de energie electrica consumat de la retea, pompa de caldura respectiva produce 5,5 kw de energie termica.

  Îți recomand Coeficientul de performanță al unei pompe de căldură

 4. Ion Marin spune:

  Cum pot obține cel mai mic preț total pentru o pompă de căldură?

 5. Pretul unei pompe de caldura reflecta in general calitatea.Din aceste motive s-a incetatenit in tehnica proverbul care spune „Si bun si ieftin nu se poate”.Un echipament tehnic poate fi ori bun ori ieftin, vorbind de extreme.Exista totusi o categorie de mijloc, care poate asigura un echilibru rational intre pret si calitate.
  La acesta data, pe piata se manifesta urmatoarele tendinte de care trebuie sa tinem cont la achizitionarea unei pompe de caldura:
  • Exista firme producatoare de pompe de caldura foarte recunoscute, catalogate drept branduri, la care in afara de pretul real al pompei de caldura se mai plateste si “brandul”, adica numele firmei, lucru utilizat frecvent si la autoturisme, la firnele de moda, de parfumuri, etc.Suma achitata in plus ca “taxa de brand” nu se reflecta in calitate, fiabilitate, etc. (nu pot da nume deoarece nu doresc sa fiu chemat pentru daune interese).
  • Pentru a face fata ofensivei generate de politica mondiala de preturi, foarte multe firme, in special europene, si-au mutat productia de pompe de caldura in China, sub licenta. Mi s-a intamplat de multe ori ca la reparatia unor pompe de caldura de provenienta europeana, sa gasesc in interior, toate marcajele de pe cabluri si subansamble in limba chineza. Producatorii europeni se jura ca aceasta mutare a fabricatiei in China nu a afectat calitatea si fiabilitatea echipamentelor insa eu am constatat contrariul.
  • Pompele de caldura fabricate in China au invadat planeta. Adevarul este ca in China se produc atat echipamente de foarte buna calitate cat si adevarate stifturi. Firma mea a montat multe pompe de caldura fabricate in China, in baza unui contract prin care firma mea a fost unic reprezentant in Romania a unei mari companii din China producatoare de pompe de caldura. Pe durata in care am importat si am montat pompe de caldura fabricate in China, am constatat ca in colaborarea cu firmele din China, daca ceri produse de calitate, le poti obtine, la preturi pe masura. Ceea ce este insa unic penbtru piata chineza este faptul ca daca incepi sa negociezi si ceri preturi tot mai mic, le poti obtine, lucru care nu se intampla pe celelalte piete. Eu m-am convins insa ca intotdeauna cand cumperi de pe piata chineza un echipament pentru care ai negociat un pret de 3-4 ori mai mic decat pe piata internationala, calitatea si fiabilitatea acestuia este in conformitate cu pretul.
  • In ultimii ani, pe piata fabricantilor de pompe de caldura au aparut si producatori din Japonia si Coreea (de sud).acestia au preturi mai mici decat competitorii clasici (Germania, Suedia, USA, Canada) si ceva mai mari decat pompele de caldura chinezesti, prezentand insa un nivel dde calitate corespunzator pretului.
  • In ultma perioada au aparut pe piata si producatori indigeni de pompe de caldura. O foarte mica parte dintre acestia au specialisti care au lucrat multi ani pentru firme straine producatoare de pompe de caldura, au experienta si cunosc foarte bine problemele, punand in vanzare pe piata pompe de caldura de calitate in intentia de a se face cat mai cunoscute si de a cuceri increderea cumparatorilor, dar exista si cateva firme romanesti care aduc subansamble de pompe de caldura din China, pentru a nu plati astfel TVA, si le asambleaza, intrand pe piata cu preturi foarte mici dar si calitate corespunzatoare pretului.

  Eu consider ca decizia privind achizitionarea unei pompe de caldura trebuie sa tina cont si de fiabilitatea echipamentului si aceasta este determinata de calitatea subansamblelor utilizate

 6. Vasile Verbis spune:

  Cum trebuie construit un imobil rezidential pentru a obtine o functionare eficienta a pompei de caldura ?

 7. Cea mai importanta conditie care asigura functionarea pompei de caldura la randamentul maxim este ca imobilul sa aibă sistem de incalzire in pardoseala.

  A doua conditie este ca imobilul sa fie bine izolat termic si cu vitraje cat mai mici.

  A treia conditie consta in asigurarea unor masuri constructive pentru a evita pierderile termice mari pe durata timpului rece.

  Îți recomand Trei condiții de construcție pentru a obține un coeficient maxim de performanță

Postează un comentariu


Cotație preț
Venim în întâmpinarea clienților noștri cu o experiență de peste 30 ani în domeniul pompelor de căldură.