pompe de caldura asg
pompe de caldura asg

Ghidul achizitionarii pompelor de caldura

Partea 1 Ghidul achizitionarii pompelor de caldura

Doresc sa vin in intampinarea viitorilor beneficiari ai pompelor de caldura cu raspunsuri la intrebarile care vor fundamenta decizia de a achizitiona acest sistem modern si performant de incalzire a imobilului.
Intrebarile cele mai frecvente cu care am fost confruntat, sunt urmatoarele:

– De ce ar trebui sa utilizez ca sursa de incalzire o pompa de caldura ?. Ce avantaje si ce dezavantaje ofera aceasta solutie in comparatie cu solutiile alternative cum ar fi incalzirea cu lemne, cu peleti, cu gaze etc.

– Care sunt cele mai avantajoase tipuri de pompe de caldura si de ce ?

– Care este cea mai buna solutie pentru imobilul meu privind pompele de caldura ?

– Cat ma va costa incalzirea cu pompa de caldura pe o luna, pe o iarna, pe un an, etc, in mod real si cat mai precis?
– Ce impune utilizarea pompelor de caldura ?

– Care este importanta COP si cum ma poate afecta valoarea COP ?

Am marcat cu rosu intrebarile pe care le consider a fi mai importante si la care voi incerca sa prezint o argumentatie cat mai documentata fara a intra in calcule complicate care imi pot indeparta vizitatorii.

In cadrul acestui material doresc sa ating doua obiective, care sunt urmatoarele:

• Sa pot oferi cat mai mult din experienta dobandita de mine pe parcursul a peste 30 de ani, in care, am montat, am instalat, am asigurat service si am reparat pompe de caldura fabricate de mai multe firme straine de prestigiu;
• Sa promovez, propriile mele pompe de caldura, POMPELE DE CALDURA ASG, fabricate in firma mea,ca urmare a experientei acumulate si in baza unui brevet de inventie propriu la care am realizat urmatoarele:

1. Conform traditiei firmelor de prestigiu, am utilizat numai componente de brand cu o fiabilitate garantata;

2. Am solutionat toate neajunsurile pe care le-am constatat la pompele de caldura de fabricatie straina pentru care am asigurat montaj si service-garantie pe durata exploatarii.

Ca urmare a experientei acumulate privind cazuistica defectiunilor precum si probabilitatea de aparitie a acestora, am proiectat si realizat un sistem de protectii capabil sa acopere toate situatiile posibile care ar putea afecta negativ functionarea pompei de caldura ASG tinanad cont pana si de faptul ca un incident elementar cum ar fi acela al modificarii succesiunii fazelor de alimentare, ca urmare a unor reparatii la reteaua de energie electrica in amontele alimentarii pompei de caldura, de neimaginat in tari din vestul Europei a fost intalnit de mine in exploatarea pompelor de caldura montate in Romania destul de des si chiar in orase mari.

Pentru a incheia aceasta scurta prezentare a pompelor de caldura ASG, la care voi reveni ulterior, dupa raspunsurile la intrebari, as dori sa mentionez numai faptul ca oferirea solutiei personalizate cu pompa de caldura ASG, se analizeaza in prealabil din punct de vedere termoenergetic intreg imobilul, in baza unui certificat energetic, in baza caruia voi oferi potentialului client raspunsul la principala intrebare la care pana in prezent nu s-a dat un raspuns referitoare ca costul anual al incalzirii precum si la puterea termica necesara a fi instalata pentru incalzirea imobilului.

Tabloul de comanda al pompelor de caldura ASG poate fi comandat local sau prin radio la nivelul imobilului ori prin internet din orice locatie de pe glob care are acces la internet. Programatorul poate asigura o temperatura constanta sau pot fi programate un numar mare de paliere de temperatura la nivelul fiecarei zile si pas cu pas ori prin copiere, la nivel saptamanal, ramanand si posibilitatea interventiei manuale prin scurtcircuitarea programului.

…si acum raspunsurile la intrebari. Prima intrebare:

De ce ar trebui sa utilizez ca sursa de incalzire o pompa de caldura ?

Dezavantajele incalzirii cu lemne (partial se includ si peletii) sunt binecunoscute.

Incalzirea cu lemne necesita un efort fizic apreciabil datorita faptului ca lemnele trebuie carate, taiate, stivuite, aduse in casa cu bratul pentru alimentarea sobelor, apoi rezulta o cantitate mare de cenusa, care si aceasta trebuie transportata s.a.m.d. Munca multa si murdara……

Incalzirea cu gaze necesita aprobari si proiecte care dureaza uneori foarte mult avand si preturi pe masura; Atat la incalzirea cu lemne cat si la incalzirea cu gaze, exista riscul permanent de incendiu, de explozie sau axfixiere. Au fost nenumarate cazurile aparute in media in acest sens.Curatarea cosurilor de fum si a hornurilor este o munca pe cat de murdara pe atat de riscanta si in acelasi timp strict necesara.

Am incercat sa prezint cateva imagini pentru a sugera cele enuntate anterior.

Nu in ultimul rand, combustibilii fosili in randul carora se includ si gazele naturale sunt tot mai scumpi, iar in cazul lemnului de foc, tot mai greu de gasit.

Temperatura poate fi greu controlata si extrem de greu de mentinut, in sensul ca nimeni nu se scoala noaptea la ora 2-3 sa mai puna lemne pe foc;

Necesita prezenta omului pentru aprindere, supraveghere, scoatere cenusa, etc Necesita lucrari sustinute si foarte dese de mentenanta (reparare sobe, cos de fum, etc) Durata de viata foarte scurta.

Nivel foarte scazut sau inexistent de automatizare

Produce un volum urias de noxe atat la interior cat mai ales la exterior

Produce multa mizerie inclusiv prin scaparile de fum al interior pe durata aprinderii sau la tiraj mic;

Avantajele folosirii pompei de caldura :

– Efort privind transport, cenusa, curatat horn, curatat mizerie = 0;
– Risc de incendiu, explozie, axfixiere, arsuri = 0
– Control total al temperaturilor cu precizie de zecime de grad, usor de programat si realizat;
– Nu necesita intretinere, supraveghere, revizii, reparatii sau lucrari de mentenanta
– Durata de viata foarte lunga, de obicei mai mare de 25 ani
– Nivel total de automatizare si supraveghere, se poate programa sau comanda prin internet, radio sau local
– Nivel de noxe produs = 0
– Nivel de mizerie produs = 0
– Reducerea cheltuielilor cu incalzirea (in anumite conditii – vom detalia mai tarziu).

Dezavantajele folosirii pompei de caldura :

• Investitia initiala are valoare mult mai mare decat in cazul incalzirii cu lemne, peleti sau gaze naturale;
• Pentru un randament optim, este necesar ca imobilul sa aibă sistem de incalzire in pardoseala.

in curs de editare