pompe de caldura asg
pompe de caldura asg

De ce este foarte important sa luati in calcul montarea pompelor de caldura inca din faza de proiect

Desi suntem destul de mult ramasi in urma Europei din punctul de vedere al surselor de incalzire pe care le utilizam, precum si al modului in care ne incalzim imobilele, tehnologiile noi din acest punct de vedere sunt tot mai mult discutate in mediile on-line, ca urmare in primul rand a deschiderii catre Europa si nu numai, realizata prin numarul mare de romani care au ales sa munceasca cel putin o perioada in strainatate, care au devenit astfel adevarati ambasadori ai noilor tehnologii privind incalzirea imobilelor.

proiect casa

In acest domeniu, se poate discuta despre doua aspecte esentiale:
• Ce sursa de caldura alegem pentru incalzirea imobilului;
• Ce tip de instalatie de incalzire alegem in acelasi scop;

Din punctul de vedere al sursei de incalzire, isi fac loc, destul de incet si timid, pompele de caldura, care pe plan mondial si-au dovedit de multi ani conceptul de cea mai buna si moderna sursa de incalzire.

Din punctul de vedere al instalatiei de incalzire a imobilului, tot la fel de incet si timid, a inceput sa fie utilizat sistemul de incalzire in pardoseala, care la fel ca in cazul pompelor de caldura s-a dovedit de multi ani, pe plan mondial a fi cea mai buna si fiabila modalitate de incalzire a imobilului.

Referitor la pompele de caldura solutia optima o reprezinta pompele de caldura apa-apa in circuit deschis, deoarece acestea ofera un coeficient de performanta maxim ( mai mare de 4) comparativ cu toate celelalte tipuri de pompe de caldura, coeficient care prezinta formidabilul avantaj de a fi constant pe intreaga durata a anului, fiind total independent de temperatura exterioara.

Solutia de avarie o reprezinta pompele de caldura apa-apa in circuit inchis, care ofera un coeficient de performanta mult mai mic comparativ cu pompele de caldura apa-apa in circuit deschis dar si dezavantajul ca acel coeficient este variabil in timp, fiind cu atat mai mic cu cat temperatura exterioara este mai scazuta.

Solutia cea mai dezavantajoasa o reprezinta pompele de caldura aer-apa, care ofera nu numai cel mai mic coeficient de performanta dar acesta este si variabil in functie de temperatura exterioara fiind cu atat mai mic, cu cat temperatura exterioara este mai scazuta, dar oricum mai mic chiar decat in cazul pompelor de caldura apa-apa in circuit inchis, pentru aceeasi valoare a temperaturii exterioare.

In acest conext apare totusi intrebarea fireasca:

Din ce motiv se folosesc pompele de caldura apa-apa in circuit inchis si pompele de caldura aer-apa, daca ele prezinta coeficienti de performanta mult mai mici decat pompele de caldura apa-apa in circuit deschis?

Raspunsul este foarte simplu:

Prima situatie o reprezinta cazul in care beneficiarul nu este bine informat si este „aburit” de un ofertant de pompa de caldura aer-apa sau apa-apa in circuit inchis, care ii promite „marea cu sarea”.

Lasand la o parte acesta situatie, care este din nefericire extrem de frecventa, sunt cazuri in care o analiza in deplina cunostinta de cauza reclama utilizarea pompelor apa-apa in circuit inchis sau chiar a pompelor de caldura aer-apa.

Astfel, atunci cand un beneficiar doreste montarea unei pompe de caldura, se verifica daca pe domeniul acestuia exista panza de apa freatica si la ce adancime este aceasta. Vorbim despre prima panza de apa freatica, care nu este potabila, dar acest lucru nu prezinta un impediment pentru functionarea pompei de caldura apa-apa in circuit deschis.

In cazul nefericit in care pe domeniul beneficiarului nu exista panza de apa freatica (si sunt foarte multe zone din Romania unde se intalneste aceasta situatie), se apeleaza la solutia de avarie, adica se analizeaza posibilitatea de a se instala o pompa de caldura apa-apa in circuit inchis, care desigur va avea un coeficient de performanta mai mic decat pompa de caldura apa-apa in circuit deschis.

Si in acest caz sunt cateva probleme si anume faptul ce la acest tip de pompa de caldura, pentru colectarea energiei temice din sol este necesar sa se ingroape in sol, pe orizontala (in santuri cu adancimea de 1,5-2,5m) sau pe verticala, in foraje, un furtun din pvc cu diametrul de 40mm. Lungimea necesara a acestui colector trebuie sa fie in medie de cca 50 ml/kw pentru ingropare orizontala si cca 35ml/kw pentru ingropare verticala.

De exemplu pentru o pompa de caldura cu puterea termica de 18kw, lungimea furtunului in cazul amplasarii pe orizontala in sant, este de 900ml, iar in cazul ingroparii acestuia in foraje verticale ar fi o baterie de foraje cu adancimea cumulata de 650 m.

Lucrarea acesta necesita un volum urias de manopera dar impune si conditia ca beneficiarul sa detina in proprietate, pe langa casa, o suprafata mare de teren, care sa permita executarea unor santuri cu lungimea necesara sau a bateriei de foraje. In cazul nefericit in care beneficiarul nu detine nici suprafata de teren necesara lucrarilor de mai sus, se apeleaza la solutia cea mai dezavantajoasa adica montarea unei pompe de caldura aer-apa, care desi genereaza cheltuieli de incalzire de cca 3 ori mai mai ca in cazul utilizarii pompei de caldura apa-apa in circuit deschis si de cca 2 ori mai mari ca in cazul utilizarii pompei de caldura apa-apa in circuit inchis, prezinta totusi avantajul de a oferi cheltuieli de incalzire mai mici decat in cazul utilizarii sistemelor de incalzire electrice sau cu gaze stocate in butelii.

Din punct de vedere energetic, solutia de avarie o reprezinta sistemul de incalzire cu ventilo-convectoare iar solutia cea mai dezavantajoasa o reprezinta sistemul de incalzire cu calorifere.

Nu imi propun sa detaliez in acest articol argumentele acestui clasament din punct de vedere al efectului asupra sanatatii desi clasamentul este identic si in cazul analizei energetice.
Pe scurt, din punct de vedere al efectului asupra sanatatii, incalzirea cu calorifere si ventilo-convectoare se realizeaza prin convectie fapt care genereaza miscari de aer care antreneaza, microparticule, praf, bacterii etc avand si dezavantajul unor diferente mari de temperatura in functie de distanta pana la calorifer, pe cand incalzirea in pardoseala realizeaza cresterea temperaturii incintei prin radiatie termica, fara miscari de mase de aer, asigurand astfel si o temperatura constanta in orice punct al incintei.

Din punct de vedere energetic, clasamentul este acelasi, adica sistemul de incalzire in padoseala necesita o temperatura a agentului termic de pana la 35 grade Celsius, pe cand sistemul cu ventilo-convectoare necesita o temperatura a agentului termic de cca 45 grade Celsius, iar sistemul de incalzire cu calorifere necesita o temperatura a agentului termic de 55-65 grade Celsius. Din acest motiv, sursa de energie (pompa de caldura, centrala pe gaze sau peleti, etc) trebuie sa functioneze mult mai mult pentru a asigura temperatura respectiva a agentului termic in functie de temperatura necesara pentru fiecare caz in parte. Pentru aceeasi sursa de caldura (pompa de caldura, centrala pe gaze, etc), numai schimbarea sistemului de incalzire a unui imobil dotat initial cu calorifere cu un sistem de incalzire in pardoseala va aduce o economie privind cheltuielile cu incalzirea imobilului de cca 45-50%.

De ce este foarte important sa luati in calcul montarea pompelor de caldura inca din faza de proiect

A). sistemul de incalzire gandit pentru imobil

Foarte multi clienti carora le-am montat pompe de caldura au fost nevoiti sa se multumeasca cu jumatati de masura din punct de vedere al optimizarii rezultatelor obtinute ca urmare a montarii pompei de caldura deoarece imobilul fiind deja construit la gata, era foarte greu sa mai execute modificari.

Ma refer in oprimul rand la persoanele carora le-am montat pompe de caldura la imobile avand sisteme de incalzire cu calorifere sau chiar cu ventilo-convectoare.

La un imobil construit integral si finisat integral cheltuiala necesara pentru inlocuirea sistemului de incalzire cu calorifere (sau ventilo-convectoare) cu un sistem de incalzire in pardoseala implica nu numai cheltuieli cosiderabile dar si un deranj de lunga durata deoarece toata casa se transforma in santier si chiar mai mult, trebuiesc modificate usile cu tocuri cu tot iar in unele cazuri chiar vitrajele.

Trebuie sa mentionez faptul ca indiferent de sursa de caldura utilizata (pompe de caldura, centrale pe gaz sau peleti) dar in special in cazul utilizarii pompei de caldura diferenta de COP (coeficient de performanta) in cazul utilizarii sitemului de incalzire in pardoseala fata de sistemul de incalzire cu ventilo-convectoare sau si mai rau, cu calorifere este foarte mare, diferenta fiind data de necesitatea de a asigura o anumita temperatura a agentului termic pentru fiecare caz in parte.

• Astfel daca in cazul incazlirii in pardoseala, temperatura agentului termic trebuie sa fie de max 35 grade Celsius, coeficientul de performanta al pompei de caldura este maxim adica peste 5, ceea ce inseamna ca la fiecare kw energie electrica absorbit din retea, pompa de caldura elibereaza in sistemul de incalzire 5 kw termici,
• In cazul incalzirii cu ventilo-convectoare temperatura agentului termic trebuie sa fie de cca 45 grade Celsius, la care pompa de caldura are un COP sub 4
• In cazul caloriferelor unde temperatura data de pompa de caldura este de 55 grade Celsius, COP este sub 3.

Se poate vedea din cele de mai sus, ca utilizand ca sursa o pompa de caldura, pentru acelasi imobil, cheltuiala de incalzire este de cca 3 ori mai mare in cazul utilizarii caloriferelor comparativ cu cazul utilizarii sistemului de incalzire prin pardoseala.

B). Widfangul (vestibulul)

Widfangul sau sasul reprezinta un element constructiv intalnit frecvent in inteligenta traditiei populare a poporului nostru privind realizarea constructiilor de case. Acesta este un antespatiu, neincalzit, amplasat la intrarea in casa, unde cei care intra isi lasa de obicei hainele, umbrela, palaria, etc.

In afara acestui aspect privind confortul, widfangul are un rol extrem de important in reducerea drastica a pierderilor termice ale imobilului in timpul sezonului rece, reducand radical volumul de de aer cald, care se pierde de regula la intrarea-iesirea din imobil.

Trebuie mentionat faptul ca la temperaturi foarte scazute, in cazul extrem de negativ in care la un imobil, camera cu volumul cel mai mare (de obicei livingul) comunica direct cu exteriorul, la numai cateva deschideri de usa, mai ales in cazul usilor glisante, intregul volum de aer cald, al livingului, este pierdut in exterior, in locul lui patrunzand foarte repede, pe la partea inferioara aerul rece, in lipsa widfangului. O simpla deschidere iarna, a unei usi glisnate catre exterior, a unui living, fara widfang, poate costa intre 5-30 lei, din punct de vedere al costului energiei termice pierdute.

Widfangul nu are sistem de incalzire, dar este bine sa fie izolat termic in acelasi sistem ca si imobilul.

Cu ocazia efectuarii probelor de functionare a instalatiilor termice de incalzire si preparare a apei calde menajere, realizate la mai multi beneficiari, care mi-au ascultat sfatul de a construi un mic widfang la intrarea in imobil, am constatat, ca suscesiunea fazelor de pornire a pompei de caldura pentru redresarea temperaturii interioare a imobilului este evident mai redusa, comparativ cu imobile fara widfang avand structuri si suprafete utile asemanatoare.

Implicatiile acestui mic detaliu constructiv, privind existenta widfangului, asupra cheltuielilor de incalzire, este foarte mare.

C). Instalatia de ventilatie

Deşi este greu de crezut în lipsa unei documentări, multe dintre imobilele rezidenţiale construite astăzi în Romania fara sisteme de ventilatie, pot genera boli grave locuitorilor acestor imobile.

• Aceste boli sunt cauzate de toxicitatea aerului din interior, ca urmare a acumulării diverselor noxe, în lipsa unei ventilaţii corespunzătoare.
• În ţările Europene dezvoltate şi în America de Nord nu este admisă construcţia de imobile rezidenţiale fără respectarea unor norme stricte de ventilaţie interioară (ANSI/ASHRAE Standard 62-2001, Ventilation for Acceptable Indoor Air Quality), pentru asigurarea calităţii aerului interior. (IAQ= INDOOR AIR QUALITY).
• În lipsa unui sistem de ventilaţie, imobilele rezidenţiale au în interior un aer, care după normativele europene sau americane este considerat toxic şi periculos, impropriu respiraţiei, datorită acumulării de noxe, care pot genera boli respiratorii cronice (astm), boli senzoriale, cancer, etc. Aceste boli, sunt denumite în literatura tehnică de specialitate ca fiind “Sindromul Clădirii Bolnave” (SBS = Sick Building Syndrome Symptoms).

Va recomand si articolul De ce este foarte important să luați în calcul montarea pompelor de căldură încă din faza de proiect unde am detaliat anumite informatii.