pompe de caldura asg
pompe de caldura asg

Cum putem determina anticipat care va fi costul energiei electrice consumate anual pentru incalzirea unui imobil

Voi raspunde in acest capitol la cea mai complexa intrebare referitoare la incalzirea cu pompe de caldura ASG sau a oricarei alte pompe de caldura apa-apa in circuit deschis.

In primul rand precizez ca ma refer numai la acest tip de pompe de caldura deoarece pompele de caldura apa-apa in circuit deschis sunt singurele pompe de caldura care au un COP aproximativ constant pe toata durata anului, in situatia in care temperatura agentului termic este deasemenea constanta.

Modalitatea de determinare a consumului anual de energie electrica pentru sistemul de incalzire cu pompa de caldura ASG, de unde rezulta si costul energiei electrice consumate anual este cea mai sigura metoda la aceasta data si singura metoda bazata pe un calcul termotehnic valabil la nivel european si legiferat si in tara noastra. Orice alte estimari determinate pe baza de calcule mai mult sau mai putin empirice sunt povesti de adormit … copiii

Determinarea la care ma refer se poate face si in baza proiectului, in cazul in care imobilul nu este inca construit si se realizeaza in doi pasi si anume:

PASUL nr.1. Intocmirea certifiatului energetic pentru imobilul respectiv.

Certificatul energetic se intocmeste in baza L372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, care a fost ulterior completata si modificata prin L159/2013.

Programul de calcul pe computer a certificatului energetic se realizeaza de catre inginerii auditori energetici, in baza unor programe de calcul specializate care analizeaza amanuntit toate elementele constructive ale imobilului si calculeaza comportamentul termic al acestor componente, (pereti, plansee, tencuieli, vitraje, punti termice, izolatie termica) inertia termica a imobilului, coeficientul de compactitate determinat de dimensiunile geometrice, implicatiile amplasamentul geografic si local, implicatiile termotehnice ale nivelulului de umbrire, ale sistemul de ventilatie, ale radiatiei nocturne, ale tuturor componentelor instalatiei electrice, ale elementelor instalatiei sanitare, ale tamplariei si multe multe alte elemente caracteristice ale constructiei si nu numai.

Certificatul energetic reprezinta cea mai documentata, cea mai precisa si cea mai elaborata documentatie tehnica a unui imobil care evidentiaza consumurile energetice anuale si incadrarea in clasificarea energetica a imobilului respectiv, acceptata atat la nivel national cat si european.
Pe prima pagina a certificatului energetic (vezi imaginea de mai jos) este specificat consumul anual specific de energie pentru incalzire – in exemplul din fig de mai jos acesta este de 313,21 kwh/m²an.

De asemenea tot din certificatul energetic rezulta ca aria utila a imobilului luat ca exemplu este de 442,25 mp.

PASUL nr.2.Calculul cheltuielilor anuale privind incalzirea cu pompa de caldura ASG (sau alta pompa de caldura apa-apa in circuit deschis).

1) Calculam consumul anual de energie pentru incalzire al imobilului, inmultind consumul specific cu suprafata utila a imobilului;
Q = 313,21 x 442,25 mp = 138.517 kwh

2) Calculam energia electrica consumata anual de pompa de caldura:

Acest calcul se realizeaza in functie de tipul instalatiei de incalzire a imobilului (incalzire in pardoseala, incalzire cu ventilo-convectoare sau incalzire cu calorifere), deoarece COP al pompei de cladura este strict dependent de temperatura setata pentru agentul termic.
Ca si orientare privind temperaturile medii, se poate admite ca pentru sistemul de incalzire in pardoseala temperatura setata va fi de 35⁰C, pentru sistemul de incalzire cu ventilo-convectoare, temperatura setata va fi de 45⁰C iar pentru calorifere, 55⁰C.
Din tabelele de mai sus rezulta valoarea COP

Va recomand si pagina Coeficientul de performanță al unei pompe de căldură unde am detalita ce inseamna COP si cum pot fi indusi in eroare potentialii beneficiari ai pompelor de caldura.