pompe de caldura asg
pompe de caldura asg

Care sunt elementele constructive care induc piederi termice?

Vitrajele excesive

Cel mai puternic efect cuantificat prin pierderi termice masive il reprezinta vitrajele.Cand acestea sunt excesive, deja bilantul termic al imobilului este serios afectat. Chiar in cazul vitrajelor cu tamplarie termopan si geamuri triple, pierderile termice, in perioadele neinsorite sunt incomparabil mai mari decat in cazul peretilor opaci izolati. Este de necontestat faptul ca aceste vitraje asigura un aspect arhitectural deosebit de frumos, in cazul imobilelor rezidentiale, dar este bine ca proprietarul sa cunoasca faptul ca fiecare metru patrat de vitraj pierde mai multa caldura decat cca 4 – 7 mp de perete.In aceste conditii se impune o analiza cu discernamant si in deplina cunostinta de cauza privind oportunitatea realizarii vitrajelor excesive.

Vitrajele cu deschidere glisanta

Cele mai mari pierderi termice sunt induse de usile exterioare glisante, mai ales in cazul in care aceste usi pun in contact direct cu exteriorul cel mai mare spatiu (de obicei livingul) al mobilului. Usile glisante ofera cea mai mare sectiune de piedere a aerului cald din imobil, pe timpul iernii, atunci cand se deschid. Un simplu calcul termic de audit energetic, arata ca de exemplu, un imobil avand o suprafata utila de incalzit de numai 140 mp, dotat cu suprafete vitrate excesive si usi glisante catre exterior, poate necesita tot atat de multa energie termica pentru incalzire, cat un imobil de 380 mp, dotat cu widfang (sas, antespatiu), avand izolatie termica identica.

MODIFICĂRILE C-107 – UN PAS IMPORTANT PENTRU ECONOMISIREA ENERGIEI

Nicicând în ultimele decenii nu s-a discutat atât de mult despre energie şi despre pretul acesteia. Nimeni nu şi-a închipuit că purtătorii fosili de energie vor deveni aşa de rapid prea scumpi, că echilibrul valutar va depinde de importurile de petrol şi de gaze, că arderea acestora contribuie hotărâtor la modificările climatice şi că înlocuirea lor cu surse regenerabile curate ar putea fi atât de urgent necesară dar şi atât de anevoioasă din punct de vedere tehnologic şi economic.

Astfel a apărut în constructii ideea conservării energiei, instituirea
masurilor speciale pentru reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice. În acest mod, conservarea energiei, la clădiri noi şi prin reabilitare termică la cele existente, a devenit o necesitate general acceptată, foarte importantă şi pentru România. Ea introduce o directie suplimentară obligatorie de preocupări pentru arhitecti şi ingineri. In acest sens in modificările C-107 publicate in MO 820/2010 („Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de construcŃie ale clădirilor”) s-au introdus valori îmbunătătite ale coeficientului de transfer termic pentru ferestre şi uşi exterioare. Astfel , in cazul clădirilor rezidentiale, cerinta care trebuie îndeplinită, începând cu proiectele realizate de la 11 ian 2011, este de a asigura un coeficient maxim de transfer termic U= 1,3 W/mpK pentru constructiile rezidentiale iar pentru constructii hoteliere, birouri şi spatii comerciale Umax = 2,0 W/mpK.

In vederea atingerii acestor obiective, s-a actionat cu consecventa pentru realizatea tamplariei termoizolante avand componente cu caracteristici imbunatatite, astfel:
– realizarea de profile din aluminiu cu rupere de punte termica superioara;
– construirea seriilor de profile din PVC cu numar sporit decamere de aer si cu adancimea de constructie mai mare (profile cu 5,6 ,7 camere de aer si adancime 70 – 90mm ;
– folosirea in constructia vitrajului termoizolant a sticlei cu proprietati superioare energetice , luminoase si de alta natura,introducerea intre foile de geam a gazelor inerte (argon, krypton e.t.c.)precum si folosirea separatorilor izolanti intre foile de geam precum si realizarea vitrajelor cu mai multe foi de sticla – (3 foi de geam), astfel incat coeficientul de transfer termic al vitrajului sa fie cat mai scazut ;
– intrebuintarea elementelor izolate (otel cu bariera termica)pentru rigidizarea tamplariei termoizolante, profilului IKD sau chiar a unor solutii inovatoare. (solutii constructive de STV).

Realizarea tamplariei termoizolante cu aceste materiale faciliteaza atingerea parametrilor ceruti de Normativul C 107.

Performantele cerute de modificarea normativului C-107 pot fi atinse cu tamplarie moderna avand profile cu 6 camere, rigidizate cu otel TGI, cu o configuratie superioara de vitraj: geam termoizolator triplu 4 mm, clar- 16 mm (TGI) Argon- 4mm Low’e – 16mm (TGI) Argon- 4mm Low’e, care pot asigura atingerea unei valori a coeficientului de transmitanta termica: Uw = 0,79 W/m²K.

Dealtfel, Strategia Europeana legata de eficienta energetica si schimbarile climatice, asa numita “20/20/20”, respectiv pana in 2020 are inseamna:
• -reducerea cu 20% a consumurilor energetice din surse clasice
• -cresterea cu 20% a productiei de energie din surse regenerabile
• -scaderea cu 20% a emisiilor de CO2,
a fost intampinata la inceput ca fiind prea ambitioasa, nerealista si destul de indepartata. Timpul a aratat ca sistemul legislativ a luat-o in serios (a se vedea in acest sens L159/2013) si rezultatele incep sa apara in toate domeniile.