pompe de caldura asg
pompe de caldura asg

Care este importanta realizarii izolatiei termice a imobilului?

Incalzirea unui imobil poate fi comparata cu umplerea unui ciur cu apa. Cu cat ciurul are mai multe gauri, cu atat mai multa apa se pierde, iar cantitatea de apa care trebuie introdusa in ciur pentru ca acesta sa fie plin in permanenta, este mai mare.

Tot astfel, in cazul unui imobil, sursa de caldura trebuie sa compenseze toate pierderile de caldura ale imobilului, pentru a putea mentine la interior, temperatura prestabilita.

Un imobil izolate termic corespunzator, va elimina drastic pierderile de caldura si va necesita o putere foarte mica pentru incalzire, care se va concretiza in final in cheltuieli foarte mici privind incalzirea.

Pentru a oferi imaginea importantei izolatiei termice, un exemplu de calcul in acest sens demonstreaza ca un imobil cu suprafata utila de 200 mp, neizolat termic, poate necesita cheltuieli de incalzire intr-o luna de iarna de peste 2000 Ron lunar iar dupa o reabilitare termica corespunzatoare, acestea se pot reduce mult sub 100 lei lunar. Principalele aspecte care trebuiesc avute in vedere la izolarea imobilului, sunt urmatoarele:

Realizarea izolatiei termice

Ce este izolatia termica, ce rol are aceasta si cum trebuie aplicata
Izolatia termica este o structura de constructie aplicata imobilului, care are rolul de a reduce cat mai mult posibil pierderile de caldura ale acestuia.Un anumit material este cu atat mai bun,
ca izolator termic, cu cat continutul acestuia de aer inclus este mai mare.
Materialele izolatoare uzuale sunt: polistirenul (expandat sau extrudat), vata minerala (de sticla sau bazaltica), termoizolatii din pluta sau spuma, termoizolatii din fibre celulozice, etc.
Nu vom pleda pentru un anumit tip de izolatie, aceasta ramanand la aprecierea beneficiarului si a constructorului, dar vom mentiona doua aspecte esentiale:
• Grosimea minima a izolatiei, care trebuie sa fie echivalenta din punct de vedere termic cu o grosime minima de 150 mm polistiren expandat aplicat prin metoda Ceresit-Ceretherm ;
• Locul de aplicare a izolatiei termice, care trebuie sa fie intotdeauna pe partea exterioara a peretelui.Aplicarea izolatiei termice pe partea interioara a peretelui va genera rapid
condens in structura peretelui, cu consecintele cunoscute: mucegai, umiditate si degradarea calitatii materialelor de constructie in zona afectata de umiditate.

Izolatia termica se aplica la nivelul intregii anvelope termice, intelegand prin anvelopa termica suparafata de contact a imobilului cu mediul exterior.

In concluzie, principalele reguli privind realizare unei izolatii termice corespunzatoare, sunt urmatoarele:

1. Peretii exteriori se vor izola intotdeauna
numai la partea exterioara.Aplicarea izolatiei termice la partea interioara a peretilor exteriori, va genera condens si aparitia mucegaiului in perete, conducand rapid la degradarea materialului constructiv al acestuia.Grosimea minima a izolatiei peretilor exteriori va fi de 150 mm polistiren expandat sau echivalentul acesteia in cazul utilizarii altor materiale.

2. Acoperisul se va izola prin interior, cu vata minerala avand grosimea minima de 400 mm sau echivalentul acesteia in cazul utilizarii altor materiale.

3. Obligatoriu se va izola termic pardoseala la parter cu polistiren extrudat avand grosimea minima de 100 mm sau echivalentul acesteia in cazul utilizarii altor materiale.

4. Fiecare soclu al imobilului se va izola termic, in mod obligatoriu, cu polistiren extrudat, avand grosimea de 100 mm pe o adancime minima de 1m.